Hírek

Gyászhír

Elhunyt Prof. Dr. Jóri J. István. A tudós szakember, az agrárműszaki tudományok oktatója, professzora, az Év Agrárembere 2018-as kategóriagyőztese is volt.

Prof. Dr. Jóri J. István a Műegyetemen végzett mezőgépgyártó szakon, majd a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézetben folytatott talajművelés gépesítési kutatásokat egészen 1995-ig. Ezután a Műegyetem Mezőgazdasági Géptani tanszék vezetését bízták rá, amit hatalmas ambícióval végzett. Munkásságával elérte a mezőgépész oktatás magas színvonalú fejlesztését, aminek köszönhetően a diákok létszámát is sikerült növelni. Olyan kiváló mérnököket képeztek, akik nem csak belföldön, de külföldön is kitűnően megállják helyüket, szakmai tudásuknak megfelelően. Európai és amerikai mezőgépészeti konferenciákon is rendszeresen előadott, ugyanis életcéljaként tekintette a magyar mezőgépészet fontosságágát, amiben kimagasló színvonalat kell elérnünk, hogy külföldön is elismerhessék a magyar sikereket. 1975-ben öt hónapos ösztöndíjat nyert el Finnországban, amelyet a 90-es években többhetes amerikai tanulmányút követett. Ezen időszakok alatt rengeteg jó szakmai kapcsolatot sikerült kiépítenie. Kiváló kapcsolatokat ápolt hazánk összes mezőgazdasági gépgyártójával. Számtalan oklevél és érem birtokosa, amelynek mindegyike kizárólag szemléletének és szakmai agilitásának volt köszönhető.

Kiemelten fontosnak tartotta a társadalmi szerepvállalást. Tagja volt a GTE Mezőgépipari Szakosztályának, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének, valamint az MTA Agrárműszaki és Bioműszaki Bizottságának. Magas színvonalú szakmai tudását folyamatos publikációival adta tovább a jövő generációnak. Folyamatosan írt és publikált, az internet elterjedésével a szakmai online felületeken is megosztotta írásait.

Prof. Dr. Jóri J. István a hazai mezőgazdaságot gazdagító produktív munkássága során számtalan elismerést kapott, az Agrotrend Csoport által kiírt Év Agrárembere díj agrárgépészet kategóriadíj is kiérdemelte.

Tanítványai, tisztelői, sosem feledik őt! Isten nyugosztalja Professzor Úr!

agrotrend.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés