Hírek

Már a kvótarendszer utánra készül a tejágazat

A tavalyi magasabb árak és a kiegészítő támogatások kismértékben stabilizálták a tejtermelők helyzetét, hosszabb távon azonban már a 2015-ös piaci liberalizációra, a kvótarendszer eltörlését követő időszak durva árversenyének kivédésére készül az ágazat.

Az elmúlt évben szakmaközi szervezetté alakult Tej Terméktanács hároméves tervet készített az ágazat felkészítése érdekében: ez a belföldi fogyasztás ösztönzésén keresztül a termelés stabilizálását célozza. Ezért a jövőben rendszeresen közzéteszi éves árprognózisát, és készült egy, a szerződéses kapcsolatokat is szabályozó szakmaközi megállapodástervezet is, amelyhez egyelőre önkéntesen csatlakozhatnak a tejtermelők és a -feldolgozók is − mondta Lukács László, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az uniós szabályváltozás értelmében az ágazati prognózis közzététele nem sérti a versenyszabályokat. A magyar tejágazatnak elméletben jó esélyei vannak a kvótarendszer megszűnését követő időszak túlélésére, de a stabil takarmányozási háttér megteremtéséhez − és az állattartó telepek földhöz juttatásához −, valamint az átmenet sokkjának támogatással való tompításához kormányzati segítség is kellene.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés