Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Farkas: A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja

A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja, hiszen a korszerű képzettség jó megélhetést biztosítva elősegíti a vidéki lakosság helyben maradását és mérsékli a vidék elnéptelenedését – jelentette ki az Agrárminisztérium miniszterhelyettese csütörtökön, az Agrárszakképzési Országos Tanévnyitón, Gyomaendrődön.

Farkas Sándor a 10 éve a tárca fenntartásába került helyi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tartott ünnepségen kiemelte: fontos, hogy minél több vidéken élő ember találja meg az agrárágazatban saját maga és családja boldogulását.

Hozzátette: a koronavírus világjárvány, majd az orosz-ukrán háború megmutatta, mekkora szükség van a magyar gazdák munkájára és a hazai élelmiszeriparra, ezért a kormány nemzetbiztonsági kérdésként tekint az agrárium fejlesztésére.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: az agrárium, az élelmiszeripar ma is a megélhetés alapja és az marad a jövőben is.

Ezért, aki az agrárszakképzés mellett tette le a voksát, felelősségteljes és egyben felemelő életcélt választ. Olyat, amely számtalan lehetőséget, újítást és sikert hordoz magában, hiszen az ágazat jelentős átalakuláson és fejlődésen megy keresztül.

Az új, innovatív eljárások, az informatikai eszközök és modern gépek számos területen új utakat, lehetőségeket nyitottak meg. Kiemelt feladatnak nevezte, hogy a jövő élelmiszeripari szakemberei színvonalas, a kor elvárásainak megfelelő képzést kapjanak, és a jelen, illetve jövő kihívásai közt is helytálló tudással gyarapodhassanak.

Az új szakképzési rendszer az élelmiszeripar terén is megteremtette ennek alapjait – fűzte hozzá.

A kormány fokozott figyelmet fordít a szakképzés folyamatos megújítására – mondta Farkas Sándor. Szavai szerint a duális rendszerrel olyan modellt dolgoztak ki és vezettek be, amely mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésre nagy hangsúlyt fektet, és lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok valós gazdasági környezetben tegyenek szert a szükséges gyakorlati tudásra.

A magyar szakképzés egyszerre biztosít versenyképes tudást, jó elméleti alapokat és megfelelő gyakorlatot, amely kiváló ajánlólevél a munka világában – húzta alá.

Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója közölte: az előző tanévhez képest intézményeikbe 50 százalékkal többen iratkoztak be. Az országos tendenciáknak megfelelően itt is a legnépszerűbb a mezőgazdasági és erdészeti ágazat, melyet az élelmiszeripari követ.

Fotók: Fekete István

Davidovics László, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója az eseményen jelezte: az intézmény tanulói létszáma meghaladja az 580-at, ebből 295 az új beiratkozó.

Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kifejtette: a kormány nem csupán a szavak szintjén tekint a vidéken élőkre és a gazdatársadalomra stratégiai partnerként. A mai tanévnyitó azt üzeni: a kabinet és a szaktárca a gyakorlatban is támogatja és elismeri a vidék és az agrárium teljesítményét, jelentőségét.

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés