Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Nettó 700 ezerért is alig találnak embert erre a munkára

Jelentős munkaerőhiánnyal küzd a hazai állattenyésztés. Van, ahol egy középvezetőnek havonta nettó 600-700 ezret kínálnak egyéb juttatások mellett, mégis alig van jelentkező a pozícióra. Sokakat elsősorban az osztrák munkaerőpiac szív fel.

A Karakai Farm Kft. nagyjából ezer hektáron foglalkozik növénytermesztéssel Rábaszentandráson. Emellett sertéstelepeket üzemeltetnek Egyházaskeszőn. A vállalat tulajdonosai szerint olyan nagy a munkaerőhiány az agráriumban, hogy azt hazai munkavállalókkal már nem lehet kezelni. A magyarok inkább Ausztriában vállalnak munkát magasabb fizetésért.

Különösen az állattenyésztésben jelent ez problémát. Például a Karakai Farm egy középvezetőnek igen vonzó csomagot kínál. Az ajánlatuk nettó 600-700 ezer forint havonta, napi nyolc óra munka, céges autó, telefon és tizenharmadik havi bér. Mégis, alig van jelentkező a pozícióra.

A munkaerőhiány enyhítése érdekében a vállalat tulajdonosai a külföldi munkavállalók felé fordultak. Jelenleg csak egy alkalmazottjuk érkezett harmadik országból, de a terveik szerint a filippínók száma két hónapon belül ötre fog növekedni a vállalatnál. A Fülöp-szigetekiekkel jók az itthoni tapasztalatok.

Ők négy-hat álláshelyet hirdettek meg a Fülöp-szigeteken, amire egy hét alatt háromszázan jelentkeztek. E munkavállalók két évig maradhatnak Magyarországon. Nálunk az otthoni fizetésük akár négyszeresét is megkereshetik, aminek egy jelentős részét jellemzően hazaküldik a családjuknak.

Egyre több a vendégmunkás Magyarországon

Egyébként megváltoztak a magyarországi bevándorlási tendenciák az elmúlt években. Például tavaly megnőtt az EU-n kívüli, azaz harmadik országokból érkező munkavállalók száma. Különösen a délkelet-ázsiai térségből jönnek sokan, ahol – ahogyan azt már említettük – vonzó a magyar bérszínvonal.

A legnagyobbat a Fülöp-szigeteki munkavállalók száma növekedett tavaly, így meghaladta a 6300-at Magyarországon. Pedig egy évvel korábban mindössze 1100-an voltak. A filippínók mellett jelentős számú vendégmunkás érkezett Vietnámból és Kirgizisztánból is 2023-ban. Az előbbiből 2200, az utóbbiból 1300 fő.

Ezzel szemben a szomszédos országokból alig jöttek munkások tavaly Magyarországra. Ez például azzal magyarázható, hogy az elmúlt évtizedben elvesztettük a bérelőnyünket a régióban.

agrotrend.hu/https://haszon.hu/haszonagrar

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés