Hírek

A Fertő tavat vizsgálja az Unesco

Létrehozva:

|

UNESCO-vizsgálat várható a Fertő osztrák és magyar oldalán. A nemzetközi szervezet a fertőrákosi és a fertőszéleskúti (Breitenbrunn) turisztikai projekteket is ellenőrzi.

Az UNESCO Magyarországot és Ausztriát is meghívja a Fertő-Neusiedler See világörökségi helyszínről és annak védelméről tartandó közös tárgyalásokra. Ezen szó lesz a magyarországi fertőrákosi nagy projektről, az osztrák oldalon a fertőszéleskúti turisztikai projektről, a Fertő tó vízellátásáról és a világörökségi helyszínekhez közeli szélturbinákról – adta hírül a Die Presse az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva. A portál az UNESCO Világörökségi Bizottságának határozattervezeteire utalva arról is beszámolt, hogy tervezik a tópart mentén meglévő, és oda tervezett turisztikai létesítmények közös leltározását és értékelését is.

Forrás: pixabay.com

A világörökségi bizottság a határozattervezetben kritikusan értékeli az eredetileg kikötőt, szállodakomplexumot, lakóházakat és csaknem 900 parkolóhelyet magában foglaló fertőrákosi projektet. Ugyanakkor üdvözli, hogy a finanszírozási problémákkal küzdő projekt kivitelezése jelenleg szünetel.

A környezetvédelmi szervezet bejelentette, hogy a küldöttség megvizsgálja a bírált projektek világörökségi kompatibilitását. Azt is kéri, hogy a Fertő tavat vegyék fel a veszélyeztetett világörökségi területek listájára.

agrotrend.hu / kisalfold.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook