Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Kertészet

Indiai futókacsa: a kertészek és állattartók új kedvence

Magas, egyenes testtartás, mókás, pingvinszerű járás: az indiai futókacsa egyre népszerűbb a kertészek és az állattartók körében, bár ezt nem feltétlenül érdekes külsejének köszönheti. Elsősorban nagy tojáshozama teszi vonzóvá, és az, hogy kedvenc csemegéje a meztelencsiga.

Alkatilag nem hozza a klasszikus kacsaformát, sőt, mozgásában is igen eltér a megszokottól. Összetéveszthetetlen, ugyanis jellegzetes, pingvinéhez hasonló járásával kifejezetten gyorsan halad szemben más háziasított kacsákkal. Az utóbbi években pedig egyre népszerűbb a hobbikertészek körében, ugyanis nagy energiát fektet a meztelencsigák felkutatásába, elfogyasztásába, sőt, a csigapetéket is remekül kiszagolja.

Forrás: pixabay.com

Az ősidők óta létező indonéz futókacsa

A futókacsa létezése egészen az ókorig visszavezethető. Akkoriban nem a meztelencsigák irtása végett tartották, de egyes indokínai templomokban már 2000 évvel ezelőtt is találtak futókacsára emlékeztető rézkarcokat. Az 1800-as évektől kezdve pedig szép lassan a vadon élő kacsából háziasított lett. Az elsősorban az indonéz szigetvilágban, Indiában és Balin őshonos kacsák hamarosan világhódító útra indultak.

Az indonézek igen nagy számban tartották őket: nem volt szokatlan, hogy egyetlen kacsapásztor 1000 példánnyal is büszkélkedhetett. Ahhoz, hogy a hatalmas csapatot a piacra vigye, az állattartó hosszú ideig terelte őket, miközben mellettük sétált. Az utazás során az indiai futókacsák az ösvény szélén, különösen a rizsföldeken találtak táplálékot.

Útközben a pásztorok összegyűjtötték a kacsák tojásait, ami szintén jó üzletnek bizonyult a piacon. A pásztor lakóhelyétől függően a piacra vezető út akár hat hónapig is eltartott. Az indiai futókacsák közül csak a legkeményebbek maradtak életben. Ez azt eredményezte, hogy a mai indiai futókacsa a betegségekkel szemben ellenálló, szívós fajta, amelyet sokan nagy megbecsüléssel tartanak. Jó körülmények között akár 8–12 évig is élhetnek, ezzel szemben a vadon élő példányok általában 2 évig maradnak életben.

Mókás, de ellenálló testfelépítés

Az indiai futókacsa teste hengeres alakú. A kacsa lábai sokkal hátrébb helyezkednek el a testen, mint más kacsafajták esetében. Testük formája és lábaik elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy valóban futni tudjanak, és ne csak gyorsan kacsázzanak, mint fajtársaik. Közepes termetű állatok, testfelépítésük karcsú, hosszúkás. Jellegzetes, össze nem téveszthető megjelenésük miatt egyre népszerűbbek.

Koponyájuk ék alakú, csőrük egyenes, szemük a fejen magasan helyezkedik el. Farkuk sokkal tömöttebb, mint néhány más háziasított kacsafajtáé. Az indiai futókacsák leggyakoribb színei a csokoládé, a fekete, a fehér, a kék, a világosbarna, a sötétbarna és a zöld barnás árnyalatai.

Miért tarts indiai futókacsát?

Egy biztos, a legtöbben nem a kacsamellet és a kacsasültet remélik a futókacsa tartásától. Pedig a húsa íze a vadkacsáéhoz hasonló, ám ha futókacsatartásra adod a fejed, ezt más, sokkal vonzóbb tulajdonságok miatt teszed majd. Korábban a leginkább mellette szóló érv a tojáshozama volt. A futókacsa igazi tojásgyáros: évente átlagosan 300–350 tojást tojik. Ez más kacsafajták tojáshozamához képest igen szép szám. A tojások fehéres, kékes árnyalatúak. A tojók 4–5 évig folyamatosan tojnak, majd szépen lecsökken a tojások száma.

Szaporodáskor nem a vízben intézik a légyottot, hanem a szárazföldön: ez meglehetősen nagy előny a tojók számára. Aki valaha volt már tanúja kacsák pásztorórájának egy tó vizén, tudja, miről beszélek. Szívesen raknak fészket, és szívesen költenek, azonban a kikelt kiskacsákkal már kevésbé bánnak kesztyűs kézzel.

Mostanában a legnépszerűbb tulajdonságuk kétségkívül a csigafogyasztás. Az indiai futókacsa legkedveltebb eledele a meztelencsiga. Remek szaglásának köszönhetően egész nap „vadászik”, majd mintha csak egy tabletta lenne, vízzel nyeli le a kártevőt. Nem véletlen, hogy a kiskertes csoportokban, fórumokon gyakran ajánlják a meztelencsigák inváziójának megfékezésére. Mivel a kifejlett példányokon túl a csigapetéket is előszeretettel fogyasztják, a meztelencsigák nemkívánatos szaporulata miatt sem kell aggódni.

Hogyan tarts futókacsát?

Mint általában, nekik is jól jön egy kis ól, ahova behúzódhatnak. Azt is figyelembe kell venni, hogy nagyobb kertekben „működnek” igazán jól: igénylik a területet, a kisebb kertekből megszökhetnek. Általánosságban azonban könnyen tarthatók, sőt jól szelídíthetők is. Egy tiszta alvóhellyel, csigákkal teli kerttel és jó pár pancsolási lehetőséggel nem lőhetsz mellé. A kihelyezett víz tényleg nagyon fontos, mivel ennek segítségével táplálkoznak.

A gabonát, a darát, a kukoricát, a búzát szívesen fogyasztják, de vannak, akik kacsatápot adnak nekik. A zöldségekkel azonban óvatosan, a kacsák ugyanis szívesen megdézsmálják a saláta- és a káposztaféléket. Főleg akkor, ha ezen nevelkedtek. A kertedben ezért érdemes elkeríteni a salátabárt, hogy ne arra járjanak rá, inkább a csigákat fogdossák össze. Nem hajlamosak a betegségekre, és úgy tűnik, hogy sem a meleg, sem a hideg időjárás nem kezdi ki életkedvüket.

Eleinte félénkebbek, de hamar megszokják az embert, és kifejezetten keresik gondozóik társaságát. Ezért házi állatként is kifejezetten jó társnak bizonyulnak. Szociálisak, így jobb, ha legalább 2 példányt szerzel belőlük. Általánosan a 3 tojó, 1 hím felállást érdemes követni.

A kóbor kutyáktól érdemes óvni őket, a róka és a nyest is feni rájuk a fogát. Ha éjszakára be tudod zárni őket, illetve sehol sem lyukas a kerítés, jó eséllyel sokáig élvezhetitek majd egymás társaságát.

Szabad lélek és emberkedvelő, szereti a meztelencsigát, valamint meglehetősen igénytelen: mondhatnánk, hogy minden állattartó álma válhat valóra az indiai futókacsával. Ha lehetőséged és területed engedi, tarts bátran futókacsát, igazi biocsodafegyver, nem mellesleg kedves és színes lakója lehet a kertednek.

agrotrend.hu / Greendex

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés