Hírek

Legfontosabb agráresemények – Heti hírösszefoglaló

 

Környezetvédelem, uniós szintű szarvasmarhatelep Magyarországon, bőséges karácsonyi hal- szaloncukorkínálat, Év pezsgője verseny – heti hírösszefoglaló.

 

Európa egyik legmodernebb szarvasmarha telepe épült Nádudvaron

„Magyarország szuverenitása szempontjából az élelmiszerágazat fejlesztése kulcsterület” –  idézte a kormany.hu Varga Mihály szavait a NAGISZ Csoport új szarvasmarhatelepének átadó ünnepségén, Nádudvaron.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar élelmiszerellátás nem függhet más országoktól vagy külföldi piaci szereplőktől, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a hazai, versenyképes élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére.

Rácz András: a vizes élőhelyek kiemelt védelmet igényelnek

A vizes élőhelyek hazánkban és az egész világon védelmet igényelnek, hiszen a legsérülékenyebb ökoszisztémák közé tartoznak. Ugyanakkor rendkívüli fajgazdagsággal rendelkeznek, jelentőségük pedig az embereknek nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások révén is kiemelkedő – jelentette ki Rácz András, az Debreceni Hidrobiológus Fórum – 2023 konferencián.

Fotó: Agrárminisztérium

OMSZ: Dunántúlon fejlettebbek az őszi vetések 

A múlt héten pénteken keleten, most kedden pedig délnyugaton hullott jelentős csapadék hazánkban, de összességében már kevesebb volt az eső, mint az előző hetekben. Foltokban még mindig van belvíz, ami az őszi vetéseknek nem tesz jót – szögezte le elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

NAK: egyre több szaloncukrot vásárolunk

Évről évre nő szaloncukor, a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb szezonális termékének forgalma, és bár egyre többféle ízesítésben kapható, továbbra is a legkedveltebb íz a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes – közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

AKI: átlagosan 30%-kal csökkent a műtrágyák ára

A mezőgazdasági termelés során közvetlenül használt anyagok körében egyedül a műtrágyák átlagos ára csökkent, közel 30 százalékkal. A növényvédő szerek ára 2023 első három negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest 24 százalékkal, az állatgyógyászati készítményeké 14,7 százalékkal drágult – írta elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet.

Haltermelők: bőséges lesz a halkínálat karácsonykor

Bőséges lesz a karácsonyi halkínálat. A csapadékos időjárás kedvezett a haltermelőknek, így az idén jobb eredményt értek el, mint az elmúlt évben – közölte Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke.

FruitVeB: hatalmas piacra szállíthatják az almát jövőre a németek

Piaci áttörés előtt állnak a németek, ugyanakkor nem dőlhetnek hátra, hisen Lengyelország (és hamarosan talán Kína is) versenytársuk lesz. A Fruchthandel főszerkesztője, Michael Schotten a folyóirat hasábjain közölt szerkesztőségi cikkben a német almaágazat közeljövőjének kilátásaival foglalkozott, melyben főszerepet kell kapnia az alternatív értékesítési piacok felkutatásának.

Nébih: december 18-ig várják a bormintákat

A Nébih Budaörsi úti telephelyén december 8. és január 2. között rekonstrukciós munkálatok zajlanak majd. A hivatal felhívja az ügyfelei figyelmét, hogy 2023-ban lezárt vizsgálatra kizárólag a november 24-ig beérkezett minták esetén lesz lehetőség, a pezsgők esetében pedig rendhagyó eljárásrend lép életbe.

Nagy István: megkezdődtek az előlegkifizetések

A kormány és az agrártárca továbbra is számos eszközzel segíti a magyar gazdálkodókat. Megkezdődött ugyanis a 2023. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások előlegfizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Zambo Péter: kiemelten támogatja az agrártárca az erdészeti oktatást 

A magyar erdőgazdálkodás alapját jelenti azok munkája, akik a terepi tevékenységeket irányítják, együtt lélegeznek a rájuk bízott erdőkkel, ismerik minden zegét-zugát és hivatásszerűen őrködnek felette. Ezért az agrártárca nagy hangsúlyt fektet az erdészeti szakemberek képzésének támogatására – mondta Zambó Péter az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum alapításának 140 éves ünnepségén.

VOSZ Év pezsgője verseny 2023

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Agrár tagozat, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (PTE SZBKI), valamint az AGROTREND Csoport összefogásával szervezett országos megmérettetésre több mint 30 pezsgőt neveztek be a hazai pezsgőkészítők.

Másfél Fok: Kulcskérdés az erdők megóvása

Az egészséges, így a biológiai sokféleség szempontjából gazdag növényzet az egyik legjobb partner a légköri szén-dioxid kivonására és elraktározására, a növényzet ugyanis rengeteg szenet nyel – írta a Másfél Fok klímapolitikai szakportál elemzésében.

Magyar Innovációs Nagydíj – ismét elérhetővé vált

A pályázatra azon Magyarországon bejegyzett vállalkozások, szervezetek jelentkezhetnek, amelyek 2023-ban kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítményt értek el – hívta fel a figyelmet a kormany.hu.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés