Hírek

Kiemelt figyelmet fordít az agrártárca az erdészeti oktatás támogatására

A magyar erdőgazdálkodás alapját jelenti azok munkája, akik a terepi tevékenységeket irányítják, együtt lélegeznek a rájuk bízott erdőkkel, ismerik minden zegét-zugát és hivatásszerűen őrködnek felette. Ezért az agrártárca nagy hangsúlyt fektet az erdészeti szakemberek képzésének támogatására – mondta Zambó Péter az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum alapításának 140 éves ünnepségén.

Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára köszöntő beszédében ismertette, hogy a tárca a szükséges eszközök és feltételek biztosításával segíti a legmodernebb tudás átadását. Példaként említette az erdészeti gép szimulátorok beszerzéséhez vagy a digitális eszközök használatához nyújtott támogatásokat. Továbbá az elmúlt évben megalakult az Erdészeti Ágazati Tudásközpont, amely új és stabil szervezeti kereteket biztosít a diákok gyakorlati tapasztalatának megszerzéséhez.

Fotó: AM/Fekete István

A jubiláló intézmény az erdészeti szakképzés egyik fellegvárának számít az országban – emelte ki az államtitkár, aki szerint nagy szükség van az intézményben megszerezhető tudásra, a végzett szakemberek munkájára. Örömtelinek nevezte, hogy 140 év alatt újabb szakokkal bővült, és nemcsak az iskolarendszerű oktatásban, hanem a továbbképzésekben és felnőttképzésben is jelentős szerepet vállal.

Az erdészeti felsőoktatási intézmény, a Soproni Egyetem szintén minden korábbinál szorosabbra fűzte kapcsolatát az erdészeti szakközépiskolákkal, köztük az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikummal, hogy a minél több érdeklődő számára biztosítsa a továbbtanulási lehetőséget – tette hozzá.

Fotó: AM/Fekete István

Ugyanakkor Zambó Péter szerint a továbbtanulók mellett szükség van olyan jól képzett vállalkozókra, kétkezi szakemberekre is, akik magabiztos tudással tudják elvégezni az erdők fenntartásának egyre több kihívást tartalmazó feladatát. A társadalmi igények változása, az erdők klímavédelmi és rekreációs funkcióinak minden korábbinál nagyobb felértékelődése a terepen dolgozó szakemberektől is megújult szemléletmódot és korszerű tudást igényel.

(Nyitókép: AM/Fekete István

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés