Hírek

Szerény növekedés várható a vállalatvezetők szerint

A XXII. Vezérigazgató Találkozón résztvevő vállalatvezetők szerint szerény gazdasági növekedés várható Magyarországon 2012-ben, a vállalati topmenedzserek többsége 0-1% körüli gazdasági bővülést vár jövőre.

    A Röjtökmuzsajon megrendezett találkozón elhangzottak szerint azonban a várakozások jelentősen szóródnak, Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója – igen optimistán – 2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, míg László Csaba, a KPMG adótanácsadó cég adópartnere, volt pénzügyminiszter pesszimistán látja a jövőt, 1 százalékos gazdasági visszaesést jósol 2012-ben.

    Az energiaipar jövőjéről megrendezett kerekasztal-beszélgetésen is egyetértés volt abban, hogy számos "bizonytalansági" tényező nehezíti az iparág jövőbeni fejlődését. A résztvevők felvetették: a közelmúltban elfogadott energiastratégia alapvetően jó célokat fogalmaz meg, így például a hatékonyság növelését, a diverzifikálás erősítését, azonban a részintézkedéseket alaposan ki kell dolgozni.

    Az iparág jövőjét tekintve az biztos, hogy középtávon a magyar energiaszektor húzó alágazata az atomenergia marad, Magyarország energiaellátásához mintegy 40 százalékkal járul majd hozzá tartósan a Paksi Atomerőmű a meghosszabbított élettartamú blokkjaival.

    A fennmaradó 60 százalék előállításában viszont eleinte bizonyosan a gáz alapú erőművek játsszák a vezető szerepet, később egyre nagyobb hangsúly helyeződik a megújuló energiák termelésére – elemezte a jövőt Bakács István, az Accenture tanácsadó cég energetikai vezető tanácsadója.  

    Jelentős gondként fogalmazta meg Csiba Péter, a GDF Sue Energia Holding Hungary Zrt. vezérigazgatója azt, hogy az Európai Unió szintjén nincs egységesen támogatott energiafejlesztési koncepció, egyes országok már most lemondtak az atomenergiáról, máshol pedig "nem szeretik" a vízi erőműveket.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés