Hírek

Eddig csak a kukorica termés 60 százalékát sikerült learatni

Késésben a kukorica betakarítása, november 4-éig csak a termés 60 százalékát sikerült learatni, holott egy átlagos évben ekkorra már a kukorica 80-85 százalékának a magtárakban a helye.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint ennek ellenére kiemelkedő kukoricatermés várható. Akkor lenne ez megnyugtató, ha már legalább 1 millió hektár területről sikerült volna a kukoricát betakarítani. Nem csak a 15 ezer hektár körüli belvízzel van probléma, ennek többszöröse az átázott területek mértéke. Nagyon meggondolandó, hogy hogyan lehet és megéri-e egyáltalán betakarítani a terményeket – fejtette ki Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének alelnöke.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár az egész szezont tekintve mégis optimista. Napraforgóból negyedével több termett idén, mint egy átlagos évben: 1,6 millió tonna. A termés 98 százalékát be is takarították már – mondta el Czerván György a betakarítási koordinációs bizottság ülése után. „A kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk: 1,224 millió hektár betakarítása áll előttünk. Ebből november 4-éig közel hatvan százalék került már a magtárakba. A termésátlag itt is kimondottan jó: 75,6 mázsa/hektár” – jelentette ki. Czerván György úgy számol, hogy akár a 9 millió tonnát is meghaladhatja a kukoricatermés, jótékony hatást gyakorolva ezzel a GDP-re. Ebből várhatóan 3-4 millió tonnát exportálhat az ország.

forrás: Hír TV

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés