Hírek

Az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatot

Frans Timmermans a KAP-ra vonatkozó bizottsági javaslatok visszavonásával fenyegetőzött, ha nem valósulnak meg az általa vízionált, a gazdák számára teljesíthetetlen zöld célok. Jelentős adókedvezményben részesülnek a hazai családi gazdaságok. Heti hírösszefoglaló.

Uniós oltalmat kapott a soltvadkerti bor – Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi ,,Soltvadkerti név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.

Fenntartható termeléssel egészséges termékek előállítása a cél – Az elmúlt 100 évben az állattenyésztés első számú mozgatórugóját az iparszerű állatitermék-előállításon alapuló tömegtermelés jelentette.

Személyes vállalkozói mentorprogram az agrárágazatban – A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány az idén 30. éve dolgozik a magyarországi vállalkozói kultúra fejlesztése, a vállalkozók szakmai ismereteinek bővítése, a kisvállalkozások versenyképességének növelése érdekében. A mentorprogramja keretében segítik az agráriumban tevékenykedő vállalkozásokat is.

Frans Timmermans felelőtlen hozzáállásával az európai gazdák támogatásait veszélyezteti – Frans Timmermans a külföldi sajtóorgánumoknak tett nyilatkozataiban a KAP-ra vonatkozó bizottsági javaslatok visszavonásával fenyegetőzött, ha nem valósulnak meg az általa vízionált, a gazdák számára teljesíthetetlen zöld célok. Ezzel semmibe venné a társjogalkotó Mezőgazdasági és Halászati Tanács és az EP több mint két éves munkáját és teljes bizonytalanságba taszítaná uniós termelők százezreit.

November végéig lehet pályázni a szőlő szerkezetátalakítási támogatásra – A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló beruházásokra 2020 novemberétől három éven keresztül közel 12 milliárd forint támogatás érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatot – Kedvező adózási feltételeket, csökkenő adminisztrációs terheket és a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet biztosít az őstermelők számára az országgyűlés által kedden elfogadott családi gazdaságokról szóló jogszabály – jelentette ki a parlamenti szavazást követően Nagy István agrárminiszter.

Még egy jó darabig drágulnak az élelmiszerek – Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.

Az országfásítási programnak köszönhetően kizöldül az ország – A rendszerváltozás óta nem volt Magyarországon olyan fásítási kezdeményezés, ami annyi települést mozgatott volna meg, mint az Agrárminisztérium Településfásítási Programja – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető elmondta: országszerte 475 településen ültetnek el összesen több mint 12 ezer sorfát az őszi és a jövő tavaszi időszakban.

Az unió élvonalában a magyar bortermelés – Magyarország az Európai Unió hatodik legnagyobb bortermelője volt a tavalyi évben, míg a területarányos termelékenysége az ötödik volt az uniós rangsorban – írja a Világgazdaság az Eurostat friss felmérésére hivatkozva.

Fotó: MTI

Túlzó a permetezésellenesség az EU-ban az agrárgazdasági kamara szerint – Miközben valahogy az étkezési céllal termesztett növényeket is meg kell védeni bizonyos járványoktól.

AGRO7 – A hét legfontosabb agrárhírei – A gazdák támogatásait veszélyezteti Frans Timmermans, amelyről Dr. Nagy István agrárminiszter beszélt hosszasan. A Talentis Agro cégcsoport továbbra is halad előre útján megalakulása óta, amelynek részleteiről Makai Szabolcs, a vállalat vezérigazgatója mondott pár szót, valamint a GWT System további fejleztéseiről is szó esik eheti összefoglalónkban.

Jelentős adókedvezményben részesülnek a családi gazdaságok – A magyar föld, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hazánkban több mint félmillió embernek ad munkát, az őket segítő törvényjavaslatnak köszönhetően pedig jelentős adókedvezményben részesülnek a családi gazdaságok – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a kormány Facebook-oldalán szombaton közzétett videóban.

agrotrend.hu 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés