Hírek

Az Év Agrárembere pályáról, családról, hitvallásról és a díjról

Bármilyen agrárkörben megjelenik, kotlóstyúk szerepét tölti be. Nem csoda, hiszen hosszú, kemény pálya áll mögötte. Kujáni Lászlóné Cser Olgáról van szó, aki nemrégiben az Év Agrárembere lett! őt kérdeztük pályáról, családról, hitvallásról és a díjazásról.

Szakértelme világszinten elismert, nem véletlen hogy külföldön jó véleménnyel vannak róla, sőt „A Magyarországi látogatás nem látogatás a Kujáni tanya látogatása nélkül” hangzott el egy vélemény Dániából.

Minden Mosonmagyaróváron kezdődött, ipari üzemet vezető apja akarata ellenére már fiatal korában próbált kiállni önmagáért, kertész akart lenni, amiért mindent meg is tett. Végül a Mosonmagyaróvári Egyetemen agrármérnök végzettséget szerzett. Ezt követően Dunaszentbenedeken főagronómus lett. Később elcsábították Kecskemétre a növényvédő állomásra, ahol kórtani szakspecialista pozícióba került, korábbi tapasztalatainak köszönhetően. Rengeteg lelkesedés és szorgalom mellett számtalan feladata volt.

  • A tudásomat itt kezdtem igazán megalapozni azzal, hogy kórtani kísérleteket, fejlesztési kísérleteket bonyolítottunk, szaklapokban publikáltam. Ezen kívül a külföldi cégek gyakorlatorientált kirándulásai alkalmával rengeteg szakmai újítással, fejlesztéssel találkoztam. A növényvédelem ebben az időszakban érte el a csúcspontját hazánkban – emlékszik vissza Olga.

Nem titkolt tény, hogy sikerének komoly háttere a családja. Két lánya van, akik szintén az agrárszakmában dolgoznak, leginkább operatív feladatokat látnak el. Nagyobbik lánya bejárta a világot, Franciaországban írta a doktoriját, melyet a SZIE-n védett, emellett két diplomája van, két nyelven felsőfokon beszél, jelenleg a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozik. Kisebbik lánya szintén ambiciózus, hiszen vidékfejlesztőként tanult BSc-n, később ezt a szakot folytatta mesterképzésen, édesanyja egyetemén, Mosonmagyaróváron. Ezen kívül még két diplomát szerzett, angolul és franciául magas szinten beszél. Egyetemi tanulmányai után visszatért szülei vállalkozásához, melyet mára már mind a négyen közös erővel tartanak fent. Vállalkozásuk több profilból áll, a gyakorlati gyümölcstermesztés mellett előrejelzést végeznek gazdáknak, speciális mérőműszerekkel, ami a szaktanácsadásuk alapját képezi.

  • A családom nagyon fontosnak tartja, hogy a szakmában a legújabb információkkal tisztában legyünk, így rendszeresen részt veszünk aktuális képzésekben, konferenciákon – mondta Olga.

Életpályája nagyon változatos volt. Szülés után frissen visszatért növényvédősként, sajnálatos módon egy üzemi balesetben komoly sérüléseket szenvedett. Így el kellett hagynia a növényvédelmi pálya gyakorlati területét, és tanítani kezdett. A Corvinus Egyetem kecskeméti karán üzemi növényvédelmet tanított éveken át, ahonnan neves szakemberek kerültek ki kezei közül.

  • Nem volt egyszerű dolgom az oktatással, hiszen az üzemi növényvédelemben az elméletet és a gyakorlatot egyszerre kellett átadnom – foglalta össze egy mondatban azokat az éveket Olga.

Növényvédősként azt vallja: „nem az a cél, hogy minél több növényvédő szert szórjunk ki a kultúrákra, hanem a megfelelő vegyszeres védekezés mellett tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy tökéletes élelmiszert állítsunk elő.” A fenntartható mezőgazdaság híve, ezt az ideológiát követi és hirdeti.

Később váltott, és szakmai tapasztalatát más úton kamatoztatta, férjével szaktanácsadó céget alapítottak.  Olga kihangsúlyozta, milyen fontos a szaktanácsadás, a tapasztalat ma Magyarországon, hogy erre komoly szükség van. Így rendszeres gazdatanfolyamokat szervezett a gazdáknak. Mára minden információt próbálnak átadni partnereiknek, akár pályázatokról, akár növényvédelmi tanácsról legyen szó. Négyszáz gazdával állnak kapcsolatban, előrejelzéseket készítenek, gazdanaplót írnak, fogják a kezüket.

Gyakorlati pályája közben hivatali felkéréseket is kapott, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke lett, ahol két ciklust töltött el, majd később 2013-ban kinevezték a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnökévé, ahol jelenleg is ebben a pozíciójában képviseli Magyarország növényvédős társadalmát. Már az Agrárkamarában is képviseletet látott el, mikor még a Növényvédelmi Kamara az Agrárkamara alosztályaként működött.

Komoly szerepet játszik életében a társadalmi felelősségvállalás. Másfél hektáros arborétumot hoztak létre annak érdekében, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a természethez, már általános iskolás koruktól kezdve. Kecskeméten rendezik meg minden két évben a Csiperó Fesztivált gyerekeknek, ahol a Kujáni család rendszeresen, aktívan részt vesz, támogatják a rendezvényt. Erre korábban, az iskoláskorú gyermekei motiválták, mára ez komoly szokás a Kujáni családban. A rendezvények sikerét az is segíti, hogy gazdaságukban feldolgozott élelmiszerek (lekvárok, szörpök, must… stb.) színesítik az eseményt.

Mindemellett a kormány által néhány éve létrehozott közmunkaprogramban a közmunkásokat azzal segítették, hogy a kertművelés szakmai hátterét adták.

Olga nagyon lelkes, ha fiatal tehetségeknek adhat támogatást, melynek oka, hogy életpályáján komoly szakemberek segítették munkáját. Mára ő lett a példa, így a világ minden tájáról jönnek hozzá gyakornoknak, diplomadolgozatot írni, vagy éppen némi információt gyűjteni. Nagyon érdekes témákat dolgoztak fel diplomadolgozatok kapcsán segítségével, melyekre nagyon büszke.

Nőként a mezőgazdaságban nagyon nehéz, viszont Olga már a kezdetektől komoly kihívást jelentett szakmabeli férfitársainak.

  • Az első pillanat, amikor úgy éreztem tekintélyem van, agronómus koromban egy traktorossal történt – emlékezett vissza. – Az őszi mélyszántást 16 cm mélynek értelmező alkalmazottal néminemű konfliktusba keveredtem, és végül két kezemmel állítottam be a mankós keretet, hogy teljesíteni tudjuk a 36 cm mélységet, ezek után hitelességem megkérdőjelezhetetlen volt, később a növényvédő állomáson szerzett tapasztalataim végett kezeltek tisztelettel.

S, ha már a tiszteletről esett szó, kétség kívül tisztelet érdemel és ébreszt azáltal, hogy ő lett Az Év Agrárembere! Véleménye szerint erre a díjra szüksége volt már az agráriumnak, hiszen ebben a kis közegben annyi jó szakember van, akik talán nem kapnak kellő elismerést.

  • Korábban is gyakran nyilatkoztam. A gála, a díjátadó óta eltelt időszak viszont más, mint korábban. Rengeteg megkeresést kapok, interjú interjúk hátán. Nagyon meglepődtem, mikor kiderült, hogy én lettem a díjazott. Munkám során mindig szem előtt tartottam a növényvédelem fontosságát. E díjjal úgy érzem a növényvédelem a mezőgazdasági tudományok csúcsa, ismét elismerést kapott.  Ez a díj jó lehetőség arra, hogy megálljunk kicsit a napi rutinban és elismerjük egymás sikerét.

 

Sterzl Anna

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés