Hírek

Az Európai Tejpiaci Megfigyelő 10. évfordulóját ünnepli

Április 16-án, pontosan tíz évvel ezelőtt indult el az Európai Tejpiaci Megfigyelő. Ez volt az első mezőgazdasági piaci megfigyelő intézmény, amelyet az Európai Bizottság hozott létre. Azóta ez a sikeres formátum más piacokra is kiterjedt, például a hús, cukor, növények, gyümölcsök, zöldségek és bor szektorokra. Szolgált példaként az 2023-ban indult trágya megfigyelőnek, valamint az élelmiszerlánc megfigyelőjének, melynek első ülése várhatóan júliusban lesz.

A tejkvótarendszer megszűnése előtt egy évvel alapított Tejpiaci Megfigyelő célja a tejtermék-szektor átláthatóságának növelése volt a legpontosabb piaci adatok és rövid távú elemzések időben történő nyújtásával. A tejellátási lánc érintettjei és a Bizottság számára lehetővé tette, hogy jól tájékozott döntéseket hozzanak. A megfigyelő különösen értékes volt a tejágazat alacsony árait tapasztaló időszakában, 2016-2017-ben, ami lehetővé tette az Európai Bizottság számára a közintervenciós eszköz sikeres alkalmazását a piaci egyensúly fenntartása és a tejipar helyreállításának támogatása érdekében.

Forrás: pixabay.com

A Tejpiaci Megfigyelő (MMO) rendszeresen online áttekintést nyújt a fő tejtermékek – nyers tej, vaj, tejporok és többféle sajt – termeléséről, árairól és kereskedelméről. A havi analitikai tájékoztatókat az Európai Bizottság készíti és teszi közzé. Bőséges piaci adatok állnak rendelkezésre a tej- és tejtermékekkel kapcsolatban az agrár-élelmiszer adatportálon.

A piacon elérhető gazdag piaci adatok mellett a megfigyelő gazdasági tanácsot is magában foglal, melyet a Bizottság vezet, és a tejellátási lánc minden lépését képviselő szervezetek képviselőiből áll: CEJA (fiatal gazdák), COPA-COGECA (termelők és termelőszövetkezetek), ECVC (Via Campesina), EMB (European Milk Board), EDA (tejipar), Eucolait (tejkereskedelem) és Eurocommerce (kiskereskedelem). A Tejpiaci Megfigyelő Gazdasági Tanácsa évente négy alkalommal ülésezik. A 50. ülését júliusban tartja. Az összes ülés napirendje és jegyzőkönyve elérhető online.

A tejágazat

A tej és tejtermékek az EU egyik jelképes mezőgazdasági ágazata. 280 regisztrált tejtermék földrajzi árujelzővel rendelkezik (GI), ez a második legtöbb GI terméket előállító szektor a bor után. A tejtermékek továbbá az EU exportjának kulcsfontosságú hajtóereje. Az összes EU agrár-élelmiszer export 9%-át képviselik, értékük közel 20 milliárd euró, ez a második legnagyobb exportkategória a gabonakészítmények és malomipari termékek előtt és a bor után. Az EU híres a magas minőségű termékeiről és arról, hogy a világon a legszigorúbb termelési és fenntarthatósági normákat alkalmazza.

A tejtermelés fontos tevékenység a vidéki területeken. Az EU területén mintegy 530 000 tejtermelő gazdaság található, ezek legtöbbje családi gazdaság. A legelésző tehenek jól ismert jelenségei az EU vidéki tájainak. Tény, hogy az állatok (tehén, kecske és bárány) fogyasztotta legelők és növényi maradványok 86%-a nem alkalmas emberi fogyasztásra, míg az állatok tejéből készült termékek nagy része a szükséges fehérjebevitelünk egy jelentős részét biztosítja.

A Közös Agrárpolitika (KAP) támogatást nyújt az ágazatnak a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok felé való elmozdulásban, a mezőgazdasági szektorokkal együtt, mióta a KAP-támogatás 2003 óta nagyrészt levált a termeléstől. Az aktuális KAPban szereplő ökotervek célzott és testre szabott beavatkozásokat támogatnak a lágyszárúak lenyomásának minimalizálására és pozitív hatásaik maximalizálására. Például, az extenzív legelő állattartási rendszerek pozitív hozzájárulásukat bizonyították azzal, hogy az állatok által fogyasztott füvet élelmiszeré, gyapjút és biomasszát termelnek, fenntartják a biodiverzitást, raktározzák a szén-dioxidot, ellenőrzik a talajeróziót és megőrzik a tájat. Az ökotervek összességében a mezőgazdasági terület 68%-át fedik le, így ígéretes eszköznek számítanak az ágazat környezeti fenntarthatóságának növelésére. Emlékeztetőül, közel 98 milliárd euró a KAP-ból (a teljes költségvetés 32%-a) származik, amelyet az éghajlat, víz, talaj, levegő, biodiverzitás és állatjólét előnyeinek biztosítására fordítanak.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés