Hírek

Átadták a Nemzet Gazdásza Címeket a Parlamentben – heti hírösszefoglaló

A biodiverzitás megőrzésére helyezi a hangsúlyt az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje – Olyan faj-, erdő- és vízvédelmi programok közös kidolgozása áll az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektjében, amelyek a biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt – jelentette be Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Budapest Climate Summit 2023. konferencián a tárca tájékoztatása szerint.

Országos kéknyelv-betegség vizsgálatokat rendelt el a NébihA magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

A magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint a külhoni gazdálkodókra – A magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint a külhoni gazdálkodókra – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, a XII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.

Karácsonyra is érdemes hazai édesvízi halat választani – A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg itthon megtermelt édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra.

Közös tudásbázist építenek a hazai agráregyetemek – A 21. században a tudás és az innováció a legnagyobb érték, a modern mezőgazdaság versenyképességének alapja. Ennek szellemében zajlott a Debreceni Egyetem Agrárkabinetjének történelmi léptékűnek nevezhető, legutóbbi ülése. A Parlamentben tartott fórumon három hazai agrárképző egyetem és egy kutatóintézet kötött szövetségi és együttműködési megállapodásokat. A megállapodások kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen olyan közös tudásbázis jöhet létre, amely megalapozza a jövő agráriumát.

Az anyakecsketartás de minimis támogatási kérelmek benyújtásának végső határideje már nagyon közel – Az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet szerinti de minimis támogatási kérelmek benyújtásának végső határideje 2023. december 11-e.

Mágnesezett víz a mezőgazdaságban – A mágnesezett öntözővíz elősegíti a növények növekedését és fejlődését, fokozza a hozamot, és javítja a termés minőségét is – igazolták a Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ kutatóinak vizsgálatai. A tisztább és hatékonyabb agrártermelést támogató kutatásaik során elért eredményekről áttekintő tanulmányt jelentetett meg a Journal of Cleaner Production című szakfolyóiratban az AGBK vezetője.

A termőtalaj riasztó ütemű csökkenésére hívja fel a figyelmet az ökológiai kutatóintézet a talaj világnapja alkalmából – Az egészséges talajok fontosságára, a termőtalaj riasztó ütemű csökkenésére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a talaj világnapja alkalmából közölt keddi közleményében.

Korszerű kertészeti ágazatot építünk – A KAP Stratégiai Tervben továbbra is fenntartjuk a kertészeti ágazat kiemelt támogatását, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra – jelentette be Nagy István agrárminiszter, kedden, Siófokon, a Szimbiózis Kertésztalálkozón.

Jövő év közepéig igényelhető a kiemelt kamattámogatású Agrár Széchenyi Kártya – Jó hír a gazdálkodóknak, hogy sikerült elérni Brüsszelben a mezőgazdaság számára fontos, az idei év végén lejáró átmeneti támogatási jogcímek meghosszabbítását és összegének megemelését 2024. június 30-ig. – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden, Siófokon, az IKR Agrár Fórumon.

Már 136 ezer gazdának segített a kormány az előleg kifizetésével – Lezárult a Közös Agrárpolitika új időszakának első előlegfizetési időszaka, amelynek keretében csaknem 136 ezer gazdálkodó részesült közel 194 milliárd forint támogatásban.

Az elmúlt években csaknem 200 milliárd forint támogatást kapott a kertészeti ágazat – Közel hétezer kertészeti beruházást mintegy 185 milliárd forinttal támogatott a kormány az elmúlt években, ami a gazdálkodók segítése mellett óriási lehetőséget teremtett az import visszaszorítására és a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére – jelentette ki Feldman Zsolt a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) évzáró szakmai konferenciáján.

Miniszteri díjakat és okleveleket adtak át a Termelői Közösségek Napján – A HÍR program elindításának 25. jubileumi évében 3 pályázó 5 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 216-re nőtt a HÍR védjegyes termékek száma. A Böszörményi diós zsák, Böszörményi mágnás pite és a Lekváros kölesmálé, valamint a Böszörményi slambuc, továbbá a Mendei cirkos kalács is megkapta a védjegyhasználat jogát a Termelői Közösségek Napján.

Nézőpont Intézet: tízből kilenc magyar szerint nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket – A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a magyarok többsége nem támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, aminek egyik lehetséges oka az ukrán gabonaszállítmányok nagyarányú elutasítottsága: tízből kilenc magyar szerint nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket.

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy eredményei – A Magyarországon bejegyzett 46 élelmiszer tanúsító védjegy közül az egyetlen, nemzeti minőségrendszerként is elismert védjegy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ), amely 2020-ban került elfogadásra és hazai bevezetésre.

Átadták a Nemzet Gazdásza Címeket a Parlamentben – A Nemzet Gazdásza a Magyar Nemzet olyan erkölcsileg feddhetetlen gazdálkodó szakembere, aki gazdálkodásával, mezőgazdasági tevékenységével, munkáltatói viselkedésével, technológiai színvonalával, innovációival, társadalmi szerepvállalásával a Nemzet számára maradandót alkotott. Gazdálkodásával, mezőgazdasági tevékenységével, üzleti viselkedésével gazdatársai és a Nemzet előtt példaként áll.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés