Hírek

A földalap használatával nőhet az állattartás részaránya Magyarországon

A Nemzeti Földalapban (NFA) rejlő lehetőségek kihasználásával lehetne növelni az állattartás arányát Magyarországon – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Emlékeztetett rá, a mezőgazdaság támogatására többféle programot indított a vidékfejlesztési tárca, amely a nagyüzemi, iparszerű növénytermesztés helyett egy, a kisebb gazdaságokra alapozott termelésszerkezetet lát támogathatónak.
    Az NFA-t is lehet arra használni, hogy növekedjen az állattartás egyébként igen alacsony részaránya a magyar mezőgazdaságban – közölte V. Németh Zsolt. A Nyúl-unk a munkáért program kapcsán elmondta: a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet programja révén számos család ingyen jutott nyúlhoz és a felneveléséhez szükséges takarmányhoz. Ezzel a segítséggel a kisebb közösségek tapasztalatot szerezhetnek az állattenyésztésben, és akár termelési csoportokat alkothatnak, amivel a közösségek jelentős része piaci szereplő lehetne – fogalmazott.
    A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja ezt a programot, s keresi a lehetőségét a hasonló kezdeményezések elindítására – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy ehhez a tárca anyagi forrásokkal és az egységes szabályozás kialakításával járulna hozzá. A jövőben elindítandó programokat a tervek szerint kiterjesztenék más haszonállatokra, illetve a nemzeti parkok kísérleti jelleggel az ilkihez hasonló módon helyeznének ki állatokat a nyugat-magyarországi falvakba.
    Csúvár Zsolt, a Nyúl-unk a munkáért program szervezőbizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: a két nyúltenyésztéssel foglalkozó szövetkezet a mintegy 20 millió forintos saját és támogatói forrást felhasználva 13 hátrányos helyzetű falu 250 családjának biztosítottak ingyen nyulat és takarmányt. A rászorulóknak oktatókönyvet készítettek és oktatást szerveztek, a tartáshoz pedig díjmentesen biztosítottak ketrecet.
    A programra beérkezett 235 pályázatból első körben 12 magyarországi község és az erdélyi Gyimesbükkön működő, árvaházat működtető alapítványt tartottak támogatásra érdemesnek – tette hozzá Csúvár Zsolt. A szabolcsi Ilken és Gemzsén csütörtökön osztották ki a családok számára az állatokat, de a szervezőbiztossági elnök szerint a második pályázati körben tovább bővülhet a támogatott falvak köre.
     Az 1360 lelkes, Vásárosnamény mellett fekvő Ilken nagyon alacsony a foglalkoztatás, az aktív korú lakosságnak hatvan százaléka munkanélküli, így a neház anyagi helyzetben lévő családok számára nagy segítséget jelent ez a program – mondta el az MTI kérdésére Balogh Istvánné polgármester.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés