Hírek

Újraszabályozta az Európai Bizottság a mezőgazdasági támogatások átláthatóságát

A mezőgazdasági támogatások átláthatósága érdekében új szabályozással állt elő kedden az Európai Bizottság a támogatásban részesülők adatainak közzétételéről.

A lépést az tette szükségessé, hogy az Európai Unió Bírósága 2010. november 9-én részlegesen érvénytelenítette az erről szóló uniós szabályozást. A bíróság megítélése szerint az a szabályozás – azzal, ahogyan rendelkezett a mezőgazdasági támogatási alapok egyéni kedvezményezettjei személyes adatainak közzétételéről – ellentmondott a személyes adatok védelméhez fűződő jognak.

Az új előírások Dacian Cioloº mezőgazdasági EU-biztos szerint figyelembe veszik az unió legfőbb bírói testületének aggályait, ugyanakkor igyekeznek eleget tenni az átláthatósági követelményeknek is.

Egyfelől bizonyos összeghatár alatt közzétételi korlátokat állítanak fel az egyéni kedvezményezettek személyes adatait illetően, másfelől részletesebb tájékoztatást várnak el a tagállamoktól abban a tekintetben, hogy milyen jellegű támogatást milyen fajta tevékenységre ítéltek meg. Az adatok közzétételét szigorúan ahhoz kötik, hogy azt elengedhetetlenné tegye az uniós pénzek felhasználása fölötti nyilvános ellenőrzésgyakorlás szempontja.

Számítások szerint a kistermelők olyan köre kerül ki a közzétételi kötelezettség alól, amely a mezőgazdasággal foglalkozók mintegy harminc százalékát testesíti meg, ugyanakkor az EU mezőgazdasági összterületének csupán 3 százalékán gazdálkodik.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés