Hírek

Új rekordév lesz idén az Agritechnikán?

Az idén november 10. és 14. között Hannoverben megrendezésre kerülő nemzetközi mezőgazdasági kiállításra a szervező DLG adatai szerint már több mint 2.400 kiállító jelentkezett 49 országból. Ahogy az Agritechnika projektvezetője Freya von Czettritz nyilatkozta, az ágazat minden világszerte vezető vállalata képviselteti magát a 2015 évi kiállításon, és bemutatják az újdonságokat, illetve az aktuális fejlesztéseket.

„Az eddigi jelentkezések száma közel azonos a két évvel ezelőtti rekord év szintjével. Különösen a kiállítóktól, de a látogatóktól is érkező korai jelentkezések mutatják az Agritechnika iránti nagy érdeklődést”, mondja Freya von Czettritz. A professzionális növénytermesztésben „az őszre ismét számos iránymutató újdonságra” lehet számítani, nyilatkozta Czettritz. Az újdonságokat bemutató, irányadó helyszínként a 2015. évi Agritechnika a nemzetközi mezőgazdasági géppiac számára közép és hosszú távon egyaránt új, pozitív impulzusokat ad.

Növekszik a külföldi résztvevők aránya

A külföldi résztvevők aránya tovább növekszik. Jelenleg 54 százalék. Az eddig jelentkezett 1.280 külföldi kiállító közül a legtöbben Olaszországból (344 kiállító), Hollandiából (112), Törökországból (92), Franciaországból (91), Ausztriából (65), Lengyelországból (61), Kínából (50), az Egyesült Államokból (46), Spanyolországból (42), Dániából (41), Nagy-Britanniából (40), Finnországból (38) és Kanadából (36) jönnek. Emellett összesen 20 országból jeleztek közösségek is hivatalos részvételt. A DLG a külföldi kiállítók nagyarányú részvételében egyértelmű jelét látja annak, hogy a vállalatok és a világszinten összefonódó agrárgazdaság növekvő mértékben globalizálódik. A vállalatok az Agritechnika színterét célzottan arra akarják felhasználni, hogy újabb piacokat szerezzenek.

A világújdonságok börzéje

A DLG szerint a kiállítók nagy érdeklődésének egyrészt az az oka, hogy az Agritechnika kiállítást vezető helyen tartják számon a mezőgazdasági ágazat találkozói között, amely az egész világból sok profi gazdálkodót, bérvállalkozót és kereskedőt vonz. Két évvel ezelőtt mintegy 450.000 látogató, köztük 107.000 külföldi gyűjtött információkat az Agritechnikán. Másrészt azzal is magyarázható a nagy érdeklődés, hogy az Agritechnika lehetőséget ad a gyártók számára az újdonságok bemutatására, akik az innovációs ciklusokat az Agritechnikához igazítják, és itt mutatják be a világpiacra kerülő újdonságaikat. Ehhez jön, hogy Hannover a világ legnagyobb vásárterületével kitűnő helyszín, amely a kiállítók és a látogatók számára egyaránt optimálislehetőségeket kínál. Az Agritechnika emellett kitűnő szakmai programjának köszönhetően az agrárágazat legfontosabb jövőbe mutató fórumának számít, a maga számos nemzetközi rendezvényével, mint pl. kongresszusok, fórumok, sajtótájékoztatók. Itt megismerhetők a technikai trendek, de terítékre kerül a mezőgazdaság, valamint az agrártechnika minden fontos, jövőt érintő kérdése.

A „Smart Farming” vagyis az „okos gazdálkodás” új elemei

A mezőgazdaság nagy kihívások előtt áll, amikor arról van szó, hogy az alapanyagok, az élelmiszerek és takarmányok termelését tartósan fokozni kell. Ennek egyik legfontosabb feltétele a termőhely – vagyis a talajviszonyok, a tápanyag ellátottság, a rendelkezésre álló vízmennyiség, a termőképesség –ismerete, és az ennek megfelelő növényállomány létrehozása. Ehhez kínál a Smart Farming széles témakínálata digitális megoldásokat, melyek lehetővé teszik a gyűjtött adatok logikus összekapcsolását, és a célnak megfelelő értelmezését. Hogyan tudja a gazdálkodó a sokféle lehetőség közül azt a megoldást megtalálni, ami az ő egyedi gazdálkodási rendszerét optimalizálja? Ennek a kérdésnek a megválaszolása áll az Agritechnika „Digital Cropping: A termőhely titkainak megfejtése – a hozam megértése” elnevezésűfórum középpontjában. Itt a gyártók bemutatják a megfelelő technológiákat valamint rendszereket, és ezzel a látogatók számára egyedülálló információbázist teremtenek, ahol a rendszerek és kínálatok egy helyen összehasonlíthatók.

Újdonság: „Major Crops Worldwide”

A technológia és a tudás alapvető eleme egy világszerte sikeres növénytermesztésnek. A rizs, a szója, a cukornád, a gyapot stb. hektárok millióin terem világszerte, mégis fokozni kell a termést, hogy élelmiszerek, a takarmányok, és a megújuló alapanyagok terén a jövőben mutatkozó igényt fedezni lehessen. A gazdálkodók, a tanácsadók és a politikai döntéshozók keresik a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne az országukban a növénytermesztést tartósan és hatékonyan fokozni. Elsősorban a legújabb technikai megoldások, stratégiák és a gyakorlati tapasztalatok keresettek. Az új „Major Crops Worldwide” elnevezésű fórum kitűnő alkalmat kínál a vélemény és tapasztalatcserére a számos országból érkező kiállítókkal és döntéshozókkal, hogy megtalálják a megfelelő megoldásokhoz vezető utat.

„Rendszerek és komponensek”

A „Systems & Components” területtel már második alkalommal kínál az Agritechnika nemzetközi platformot az agrártechnikai és hasonló ipari rendszerek, modulok, komponensek és tartozékok számára. A látogatók ezzel lehetőséget kapnak, hogy megismerjék a motorok, a hidraulika, a tengelyek, a hajtástechnika, a vezetőfülkék, az elektronika, az alkatrészek és a gyorsan kopó elemek területéről az újdonságokat, valamint a megfelelő szoftvereket. A platform ugyanakkor sokféle lehetőséget kínál a szakértői párbeszédre, a kooperációs megbeszélésekre és az üzleti kapcsolatok kiépítésére.

Új: „Nemzetközi kereskedelmi és szolgáltató központ”

A DLG, a LandBauTechnik országos szövetség és a CLIMMAR, az Európai Mezőgazdasági Gépforgalmazók Szövetsége a 2015. évi Agritechnika kiállításon első ízben alakít ki egy „Nemzetközi kereskedelmi és szolgáltató központot”. Az integrált szolgáltató központban többek között szolgáltatást nyújtó vállalatok mutatkoznak be a finanszírozás, biztosítások, logisztika, használt gép börzék, szállítás, vámkezelés és személyi szolgáltatások területéről. A „Nemzetközi kereskedelmi és szolgáltató központ” kiváló fórum kapcsolatok felvételére világszerte, többek között a használt gépek iránt érdeklődőknek. 2015-ben újdonságot jelentenek a napi szinten lezajló téma-beszélgetések, pl. a gépek biztosításával kapcsolatos kérdésekről, vagy a használt gépek exportja során szükségek vám formalitásokról.

A „Werkstatt LIVE” – műhelyélőben – fórum

A jó szervizszolgáltatások és az erre a lehető legjobban kiképzett szakemberek fontos feltételt jelentenek az agrártechnikai piac működéséhez. A LandBauTechnik országos szövetséggel együttműködve a „Werkstatt live”(műhely élőben) –elnevezésű program új köntösben, gyakorlati formában bemutatott és kommentált, a legmodernebb technikát igénylő karbantartási és átalakítási munkák segítségével ismerteti a mezőgazdasági és építőipari gépszerelőkkel szembeni elvárásokat a különböző minősítési szinteken (tanuló, szerviztechnikus és mester). Emellett a képzést vezetők ismét átfogó információs anyagot kínálnak ezzel a foglalkozással kapcsolatosan.

Új: „Campus & Career”: Képzés – foglalkozás – tudomány

A DLG ebben az évben először szervez a „Campus & Career” fórummal egy önálló karrierterületet, az Agritechnikán, a nagy fatető alatt, a 33. és a 35. pavilonban. Ezzel az álláskeresőknek és a fiatal pályakezdőknek kínálnak kiindulópontot a szakmabeli orientációhoz a mezőgazdasági gép- és agrárágazat terén. A „Campus & Career” mindent magába foglal a foglalkozás, a továbbképzés és karrier valamint a kutatás és tudomány témakörökben. A személyes toborzásra szolgáló kiállítási standok mellett bemutatásra kerülnek konkrét ajánlatok, pl. a Young Farmers Day keretében, a Campus és a DLG-karrier-, valamint szakmai tanácsadás. A „Campus & Career”szakmai program színpaddal, vörös pamlaggal, és bemutató területekkel nemcsak a mezőgazdasági utánpótlást jelentő fiatal gazdáknak kínál az alapprogramot kiegészítve széles és izgalmas programot. A „Campus & Career” kiállítóinak lehetősége van arra is, hogy a „Campus & Career – Lounge speciális tárgyalótermeiben személyes beszélgetést folytassanak a pályázókkal.

Az agrárágazat jövőre irányuló fóruma: Egyedülálló nemzetközi szakmai program

Egyedülálló szakmai programjának köszönhetően, mely számos nemzetközi rendezvényt, pl. kongresszusokat, műhelyeket és fórumokat foglal magába, az Agritechnika az agrárágazat legfontosabb jövőbe mutató fórumának számít. Itt kerülnek bemutatásra a technikai trendek, de megvitatják a mezőgazdaság, valamint az agrártechnika legfontosabb jövőre irányuló kérdéseit is. A VDI WIssensforum által szervezett „LAND:TECHNIK – AgEng 2015” elnevezésű nemzetközi konferencia során már november 6-án és 7-én bemutatják, ill. megvitatják a mezőgazdasági gépgyártás aktuális fejlesztéseit, valamint a kutatás legújabb eredményeit. A két évvel ezelőtti sikeres kezdés után számos látogató érdeklődésére számíthat az „Ag Machinery International” elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozat. A különböző kiállítási napokon az etiópiai, a kazahsztáni, a kenyai, a lengyel, a román, az orosz és az ukrajnai, a tanzániai és a fehérorosz mezőgazdasági géppiacok állnak majd a középpontban. Hangsúlyt kap a piaci potenciál, a piacon való megjelenés, a finanszírozási keretek és a technikai követelmények. Első alkalommal lesz a „Systems & Components” (Rendszerek és komponensek) fórumon belül egy rendezvény a komponenspiacokról, ahol a fő hangsúlyt a BRIC országok – Brazília, Oroszország, India és Kína – kapják. Nagy érdeklődésre tarthat számot emellett az Európai fiatal gazdák és diákok szakmai napja rendezvény, melyet a DLG fiatal képviselői közösen szerveznek az országon belüli, ill. a nemzetközi partnerekkel a 2015. évi Agritechnika kiállításra.

Sokszínű nemzetközi szakmai programot kínálnak emellett a speciális fórumok a különböző kiállítási csarnokokban. Ezek német/angol/orosz nyelven (szinkrontolmácsolás) kerülnek megrendezésre. Összesen négy fórumon mutatják be minden nap a tudomány, a tanácsadás, az ipar és a mezőgazdasági gyakorlat képviselői az aktuális trendeket és a fontos fejlesztéseket az ágazati témákban:

-1. fórum „Növénytermesztés” a 15. számú csarnokban
-2. fórum „Technika és menedzsment” a 8. számú csarnokban
-3. fórum „Major Crops Worldwide” a 21. számú csarnokban (angol nyelven)
-4. fórum „Systems & Components” a 16. számú csarnokban(angol nyelven)
-5. fórum „Campus & Career” a 33. számú pavilonban a nagy fatető alatt

„Match & Meet” nemzetközi kapcsolatbörze

Ismét lesz az Agritechnikán a kooperációs és üzleti kapcsolatok építését segítő „Match & Meet elnevezésű nemzetközi kapcsolatbörze. A kiállítók és a látogatók szeptembertől online regisztrálhatják magukat, ahol megadhatják profiljukat, ill. azt, hogy konkrétan mit keresnek, ill. kínálnak. A keresletet és a kínálatot egy szoftver segítségével hasonlítják össze, és az Agritechnikán megszervezik az első találkozót.

Új: Nemzetközi „Visitors’ Lounge”, melynek helye a World Expo Pavillons
A világ különböző részeiből érkező látogatók fő találkozóhelye a 2015. évi Agritechnikán az „International Visitors’ Longue”, mely a 32. számú pavilonban található a nagy fatető alatt (délre a 26. csarnoktól)., közvetlenül a DLG nagy információs standja mellett. Az „International Visitors’ Longue” nemzetközi szalonban a bel- és külföldi vendégek találkozhatnak üzleti partnereikkel, szakmai megbeszéléseket folytathatnak, és megtervezhetik a kiállítás meglátogatásának útvonalát. Emellett Internet csatlakozási lehetőségeket alakítottak ki, melyeket a látogatók ingyenesen használhatnak, hogy megnézzék a leveleiket, kapcsolatot tartsanak cégükkel, és üzleti partnereikkel a világ minden részéből.

Forrás: proplanta.de

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés