Hírek

Pontosították a forgalmazói magatartást szabályozó törvényt

Tiltja a diszkriminatív árazás tilalmát, továbbá pontosítja a fizetési határidőkre és a beszerzési ár alatti értékesítésre vonatkozó rendelkezéseket is a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

A törvényjavaslatot Győrffy Balázs (Fidesz) képviselői önálló indítványában nyújtotta be az Országgyűlésnek.
    A 298 igen, 1 nem és 17 tartózkodó szavazat mellett elfogadott javaslat szerint a diszkriminatív árazás tilalma azt jelenti, hogy a kereskedő azonos termékek esetén a termék származási országa alapján nem alkalmazhat eltérő árképzési mechanizmust.
    Az indítvány indoklása szerint a módosítás egyértelművé teszi azt is, hogy a kereskedő érdekkörébe tartozó költségnek kell tekinteni a termék tárolásával, hűtésével, illetve élő állatok esetében a tartással kapcsolatban felmerülő költségeket, így ezeket nem lehetne a beszállítókra terhelni.
    A módosítás rögzíti: nem minősül beszerzési ár alatti értékesítésnek, ha leárazva árulja a kereskedő a nem szándékos túlrendelés miatt felhalmozódott terméket, amelynek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejéből kevesebb mint egytized van hátra.
    Az önköltségi ár alatti értékesítés megállapításánál az üzemi általános költségeket is tartalmazó önköltséggel kell számolni a törvénymódosítás szerint, amely pontosította a fizetési határidőre és a hatósági ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseket is.
    Az önálló képviselői indítványban szerepel még a visszáruzás lehetősége is az új termék sikertelen piaci bevezetése esetén. A módosítás pontosítja a fizetési határidőre vonatkozó rendelkezéseket is: ha a beszállító a termék átvételétől számított 15 napon belül helyesen kiállítja a számlát a kereskedő részére, az átvételtől számított 30 napon belül ki kell fizetni az ellenértékét.
    Az adminisztratív költségek mérséklése érdekében a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a tényállás felderítése során elektronikus úton is szolgáltatható legyen adat.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés