Hírek

Októberig megbízással hasznosul az állami földek egy része

A magasabb éves díj miatt idén 750 millió forint bevételre számít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a megbízásba adott földterületek után.

Az idén csaknem 10 százalékkal, aranykoronánként 1350 forintra emelte az éves megbízási díjakat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), amely az átmeneti hasznosítás érdekében − a haszonbérleti pályázatok kiírásáig − egyéves megbízási szerződéssel hasznosította az állami tulajdonú földeket. Tavaly a 65 ezer hektár után 1,4 milliárd forint földhasználati díjbevétele volt a szervezetnek, 2012-re pedig 750 millió forintot vár a megbízásba adott földterületek után. A bevételi várakozást indokolja, hogy a tavaly késő ősszel indult haszonbérleti pályázatok esetében azon területeknél, ahol első körben ugyan lezajlott az eljárás, azonban a tavaszi munkák kezdetéig az új haszonbérlő nem tudott birtokba kerülni, a területeket magasabb, aranykoronánként 1350 forintos díjjal, október közepéig szóló megbízással hasznosította az NFA.

A haszonbérleti szerződések megkötése azért lassult le tavasszal, mert az NFA ügyvédei a mintegy 54 ezer hektár időleges hasznosítására szóló megbízási szerződésekkel is foglalkoztak, mostanra azonban újra felgyorsult a folyamat. A 2012-ben megbízással hasznosított területek között azonban nemcsak a haszonbérletre még meg nem hirdetett, illetve birtokba vételre váró területek vannak, hanem a vagyonátadás keretében a honvédelmi tárcától, a MÁV-tól, illetve a megyei önkormányzatoktól az NFA-hoz került, rendezett jogi helyzetű földek is bekerültek.

A május végére lezárult szerződéskötés és az októberi lejárat közötti magasabb bérleti díjból származó bevétel lényegében megegyezik azzal, mint ha 2011 őszétől a tavalyi díjtétel mellett szerződtek volna a megbízottak − mondta a Napi Gazdaságnak Sebestyén Róbert, az NFA elnöke. Az idei megbízottak között vannak átfedések a 2011-es hasznosítókkal, ennek oka, hogy hosszabbításra ugyan nem volt mód, azonban az NFA a megbízásnál eldöntheti, hogy kivel szerződik. A megbízottakat azok közül választották, akik 2010 óta jelezték a földalapnak vásárlási, haszonbérleti vagy egyéb hasznosítási formára szóló igényüket, és pozitívan válaszoltak a szervezet tavaly őszi megkeresésére is a megbízásos hasznosítási lehetőséggel, illetve a magasabb díjtétellel kapcsolatban. Az NFA ezzel a 2012-es gazdasági évre is eleget tett az érintett termőföldek művelési ágnak megfelelő hasznosítási kötelezettségének, a gazdák így benyújthatták az idei területalapú támogatásra szóló igényeiket − tette hozzá Sebestyén.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés