Hírek

Növényvédőszer-lopásra szakosodott csoport tagjait ítélték el Szegeden

Jogerősen kettő és tizenkét év közötti fegyház-, illetve börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azokat a vádlottakat, akik országszerte mintegy 240 millió forintnyi növényvédő szert tulajdonítottak el.


Az ügy három vádlottja – Mikecz Attila, Varga István Béla és Peltzer Zoltán – 2009 februárja és októbere között megbízás alapján különböző cégek telephelyeiről mezőgazdasági munkák során használatos vegyszereket tulajdonított el. A raktárakba ketten hatoltak be, bűntársuk kint figyelt, majd az ellopott szerek felrakodásában segített. A három vádlott az ellopott árut mindig átadta a megbízónak.

    
A csaknem húsz bűncselekmény egy részét Elek József negyedrendű vádlott megbízása alapján hajtották végre. A férfi – egy másik vádlottat beszervezve – gondoskodott a vegyszerek elszállításáról, majd a bűncselekmények elkövetéséért is ő fizetett a többieknek. Ezekben az esetekben az ellopott vegyszereket is a vádlott ingatlanán tárolták, az árut is ő értékesítette. A lopások egy részénél viszont nem derült ki a megbízó kiléte.


    
A lopássorozat 2009. február 8-án Szentantalfán kezdődött, egy cég telephelyéről a vasrács kifeszítése után 69,3 millió forint értékű vegyszert loptak el. Ezt követően az ország számos településén megfordultak a tolvajok,  loptak Törökszentmiklóson, Mezőkeresztesen, Füzesabonyban, Várdombon, Baracskán, Dunavecsén, Farmoson, Tengelic-Középhídvégen, Telekgerendáson, Pellérden, Újszentmargitán, volt olyan hely, ahova kétszer is behatoltak.


    
A telepekre a legkülönbözőbb betörési módszerekkel jutottak be. A csoport 2009. október 8-án Szentantalfán bukott le.


    
A három férfit nyolc és fél, illetve tizenkét év közötti fegyházbüntetéssel sújtotta jogerősen a bíróság. A negyedrendű vádlott hat év fegyházat kapott. Esetükben a táblabíróság kimondta, a bűncselekményeket bűnszervezet tagjaként követték el, így nem bocsáthatóak feltételesen szabadságra.


    
A szállítást végző férfit két év, végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték. A csupán egy betöréses lopásban közreműködő hatodrendű vádlott tíz hónapnyi, két évre felfüggesztett börtönbüntetése már korábban jogerőre emelkedett.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés