Hírek

Minden szem kukorica elfogy az USA-ban

Az Egyesült Államokban termett minden szem kukoricának helye lesz a 2012-es terményév előtt, mivel mind hazai, mind az exportkereslet erős − derült ki a mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzéseiből.

    A tartalékok 2012. augusztus 31-én várhatóan 870 millió bushel (22,1 millió tonna) körül alakulnak majd, elmaradva a 2011 végére kialakuló 880 milliós készlettől. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 1029 milliós 2012. augusztus végi tartalékkal számoltak, az USDA júniusban még csupán 695 milliós előrejelzést adott. Szakértők szerint a készletek még így is elég magasnak ígérkeznek, így most már a következő hat hét időjárására figyelhetnek a befektetők, miután ettől függ, hogy mekkorák lesznek a tényleges hozamok.

    A minisztérium várakozása szerint idén rekordmennyiségű, 13,47 milliárd bushel kukoricát takaríthatnak be az USA-ban a tavalyi 12,45 milliárd után. Egy acre (0,4 hektár) területre vetítve 158,7 bushel hozam várható a 2010-es 152,8 bushel után. A termésből 5,15 milliárd bushelt használhatnak fel az etanolgyártók a szeptember 1-jén kezdődő marketingévben, ami két százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit. Takarmányként 5,05 milliárd bushel fogyhat el − az elemzői várakozásoknál alacsonyabb tartalék miatt mind az etanolgyártók, mind a hústermelők alapanyagköltségeik emelkedésére számíthatnak.

    Az export előrejelzésében bizonytalan az USDA. A minisztérium szakértői nemrégiben még azzal számoltak, hogy Kínába félmillió tonna (19,7 millió bushel) amerikai kukoricát exportálnak a termelők a következő marketingévben, ám ezt a prognózist tegnap négyszeresére, kétmillió tonnára emelték. Összesen 1,9 milliárd bushel kukorica kivitelével számolnak, szemben az egy évvel korábbi 1,875 milliárddal.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés