Hírek

Kukorica-nagyhatalom lesz Szerbia

Június közepén lejárt a háromhavi búzakiviteli tilalom, amit a szerb kormány nem fog meghosszabbítani, mivel a piac megszilárdult, megfelelőek a tartalékok és jónak ígérkezik a termés − írta a szerb rádió internetes újságja.

    Dusan Petrovics mezőgazdasági, kereskedelmi, erdőgazdasági és vízgazdálkodási miniszter kijelentette, hogy az idei búzatermés meg fogja haladni a tavalyit.

    Emellett emlékeztetett arra, hogy Szerbiának június elején csaknem 300 ezer tonna búza állt rendelkezésére.

    Milan Prostran, a Szerb Gazdasági Kamara mezőgazdasági bizottságának titkára kijelentette, hogy a búzavetések állapota jó, a hektáronkénti hozam elérheti a négy tonnát is. Értékelése szerint 2011-ben a kenyérbúza hozama csaknem 5−15 százalékkal meg fogja haladni a korábbi években elértet. Ebből kivitelre, főleg a CEFTA-országokba, több mint 150 ezer tonna kerülhet.

    A kenyérbúza kilogrammonkénti ára a szakértők szerint húsz eurócent körül fog alakulni, de az esetleges áringadozások kivédésére fontosnak tartanák, hogy az állam 200 ezer tonna búzát vásároljon fel, ám minden százezer tonna feletti mennyiség jelentős lenne a piaci egyensúly szempontjából.

    Szerbiában a kukorica a legnagyobb területen termesztett gabonaféle. Idén mintegy 1,3 millió hektáron termesztik, s hektáronként öt tonnát meghaladó termés várható. Ha továbbra is megfelelő lesznek az időjárási feltételek, akkor Szerbia a világ tíz legnagyobb kukoricatermelője közé kerülhet.

    A szerb kormány nemrégiben rendeletet hozott az idei búza-, kukorica- és málnatermés köztárolókban, valamint hűtőházakban való tárolása költségeinek támogatásáról, ezzel segítve a termelőket abban, hogy termékeik ára versenyképes legyen a világpiacon. Az állam ezzel gyakorlatilag a tárolási költségek felét fedezi.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés