Hírek

Kardeván Endre: a mezőgazdaságnak szüksége van erős mezőgépiparra

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a magyar mezőgazdaságnak szüksége van erős és fejlett mezőgépiparra, amely képes a hazai követelményeknek megfelelően fejleszteni, és rugalmasan kezelni a kis- és nagyüzemek igényeit is.

Kardeván Endre pénteken a Somogy megyei Lengyeltótiban, a Ferro-Flex Mezőgazdasági Gép- és Szerkezetgyártó Kft. új, 300 millió forintos beruházás keretében megépült üzemcsarnokának átadásán beszélt erről.
    A szakmai nappal és gépbemutatóval egybekötött rendezvényen  kiemelte: a beruházás, amelyhez a somogyi vállalkozás mintegy 100 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv pályázatán, több mint húsz új munkahelyet teremtett, ami egybeesik a vidékpolitika alapvető célkitűzésével: folyamatosan növekedjen a foglalkoztatás, erősödjön a gazdatársadalom és a vidéki polgárság.
    "Az a célunk, hogy olyan életminőséget teremtsünk a magyar falvakban, kisvárosokban, amely felveszi a versenyt a nyugat-európai országok vidéki térségeinek életszínvonalával" – mondta az államtitkár, aki úgy vélekedett: a mezőgépipar magas színvonala, folyamatos fejlődése, bővülése hozzájárul ahhoz, hogy vonzóvá váljon a fiatalok számára.
    Kardeván Endre szerint biztató jel, hogy az új mezőgazdasági gépek vásárlására fordított összeg 2010-hez képest 83 százalékkal nőtt 2011-ben, a mezőgazdasági beruházások értéke meghaladta a 78 milliárd forintot, alkatrészekre pedig 34,8 milliárd forintot költöttek a gazdálkodók, 19 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
    A magyar agrárium erejét mutatja, hogy az elmúlt esztendőben a globális pénzügyi válság idején is növekedést tudott felmutatni az ágazat, amelynek teljes kibocsátása 29 százalékkal nőtt, a bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben – mondta az államtitkár.     A mezőgazdaságnak döntő szerepe volt abban, hogy a vártnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt a hazai GDP 2011 negyedik negyedévében, a magyar gazdaság 2011-ben elért 1,7 százalékos növekedéséhez 0,9 százalékban járult hozzá a mezőgazdaság. A bővülés nagyobb arányú volt, mint az Európa Unió 1,6 százalékos, vagy az eurózóna másfél százalékos átlaga – jegyezte meg.
    Horváth Csaba, a Ferro-Flex Kft. tulajdonosa és ügyvezetője arról számolt be, hogy az új, több mint 900 négyzetméter alapterületű üzemcsarnok építését, a technológia és az infrastruktúra fejlesztését a jelenleg is gyártott, európai csúcsminőséget elérő termékeikkel – traktorra szerelhető homlokrakodók és azok integrált munkaeszközei – szemben támasztott még magasabb műszaki követelmények tették szükségessé.
    Elmondása szerint a beruházás eredményeként jelentős minőségi fejlesztés valósult meg, nőtt a hasznos üzemi terület mérete és a termelés volumene. A gyártási technológiai sorrendnek megfelelő gyártósor telepítésére alkalmas szerelő és gyártócsarnok mellett megépült egy csaknem 200 négyzetméter alapterületű készáruraktár, továbbá számos, a munkáltatokhoz szükséges eszközt vásároltak.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés