Hírek

Kamarát kapnak a falugazdászok?

A múlt héten − kétnapos átfutással − sürgősségi eljárásban módosította a parlament a hosszas előkészítés után nyáron elfogadott agrárkamarai törvényt.

Az új kamarának már jövőre számos többletfeladata lesz, ezek ellátásához azonban a jelenlegi országos tanácsadói hálózatnál több emberre lenne szükség. Felmerült, hogy a javarészt párhuzamos feladatokat ellátó falugazdászi hálózat részben vagy egészben a kamarához kerüljön − mondta a Napi Gazdaságnak Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara ideiglenes elnöke. A várakozások szerint október−novemberre dőlhet el a falugazdászok sorsa, a kamara költségvetési támogatása is ennek függvényében változik majd. A szaktanácsadói hálózat működését jelenleg az Új Magyarország vidékfejlesztési programból elnyert, évi mintegy 2,4 milliárd forint támogatásból finanszírozzák, illetve megtartása érdekében módosították a kamarai törvényben a kötelező feladatok és alapszolgáltatások listáját, illetve a hatálybalépés idejét. A jogszabály szerint ugyan a szaktanácsadói hálózat működtetése 2014-től tartozik a feladatok közé, a gazdák jövőre is az eddigi gyakorlat szerint igényelhetik a tanácsadók segítségét − hangsúlyozta Győrffy.

Győrffy szerint a törvénymódosításokra egyrészt azért volt szükség, hogy egyértelműbbé tegyék a törvény több pontját, ezeknél lényegesebb változtatás azonban, hogy a kötelező kamarai tagságot kiterjesztették a zöldség-gyümölcs-, hús-, húskészítmény-, tej-, tojás-, takarmány- és dohányáru-nagykereskedőkre is. A kamarai választási névjegyzék összeállítására és a hozzájárulásból nyilvántartási díjjá átnevezett ötezer forint befizetésére rendelkezésre álló időt pedig két hónappal, november végéig tolta ki a módosítás. A díjat elsősorban a választások lebonyolítására használják majd fel, a kamara adatai szerint múlt hét közepéig már 30 ezren be is fizették.

A tervek szerint januárra elkészül a kamarai választási rendszer, így februárban le lehet bonyolítani a megyei küldöttválasztó közgyűléseket, március 9-én pedig megválaszthatják az országos küldöttközgyűlés tagjait, akik később dönthetnek az országos kamara létrehozásáról, vezetőiről, alapszabályáról, illetve a tagdíj mértékéről is.

A területi agrárkamarák választott tisztségviselőinek megbízatása szeptember végéig megszűnik, az átmeneti időszakban a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett átmeneti elnökség kerül az élükre és bonyolítja le a vagyonátadást, mivel a megyei kamarák jövőre beolvadnak az országos szervezetbe. Az új elnökség mellett a miniszter egy teljes betekintési joggal rendelkező, független kamarai felügyelőt is kinevez majd.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés