Hírek

Indulnak az agrárbiztosítások

A tavalyihoz hasonló összeggel támogatják az agrárbiztosítást kötő gazdákat az idén is. Mivel még a szezon elején vagyunk, a biztosítók nem merik megtippelni, elfogy-e végre a keret. Tavaly és tavalyelőtt nem adtak el annyi agrárbiztosítást, hogy kimerüljön a kassza. Az idén is 10,67 millió eurót osztanak szét a gazdák között.

A 2014-es időszakra egyébként már tavaly novembertől is lehetett szerződést kötni a téli fagykárok kockázata miatt – mondja Máhig Attila, a Groupama Garancia nem életbiztosítási ügyvezető igazgatója. Az idei tél azonban enyhe volt, így erre a kockázati elemre kisebb volt a kereslet. Aki az idén biztosítást szeretne kötni a növénykultúráira, annak mindenesetre május 15-ig célszerű lépnie, várhatóan ez a dátum lesz ugyanis az idén is az a határidő, amíg az egységes kérelmet, amelyben a díjtámogatási igényt is jelezni kell, úgy lehet benyújtani, hogy a termelő megkapja a maximális támogatást. Az egységes kérelmet ezt követően még várhatóan 25 napig be lehet majd ugyan adni, de minden egyes nap késlekedéssel 1 százalékkal csökken majd a megállapított támogatási összeg.

 

A három hazai agrárbiztosító közül a Generali május 15-ig fogadja be a kérelmeket, az Allianz pontos dátumot nem közölt, de azt elmondták: a tavaszi szezonban a növénybiztosítási szerződéseket jellemzően az első jégesők lehullásáig fogadják be a biztosítók. Később is tartaniuk kell egyébként a gazdáknak a határidőket, ha hozzá akarnak jutni a támogatáshoz. A szerződéskötések és módosítások végső határideje minden évben augusztus 25., a biztosítási díj megfizetéséről szóló igazolást pedig november 15-ig kell elküldeni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára.

A tavalyi tapasztalatok alapján a biztosítók úgy látják, egyre több gazda áll rá a támogatott konstrukciókra. Az Allianznál például 2012-ben csak a növénybiztosítások fele tartozott a támogatott kategóriába, tavaly már a háromnegyedük. A másik két piaci szereplőnél nem ennyire markáns a támogatott biztosítások aránya, a Generalinál 1,2 milliárd forintot tett ki tavaly a támogatott konstrukciók díjbevétele, a nem támogatottaké eközben elérte a 2,1 milliárd forintot. A Groupama Garanciánál a növénybiztosítások záró állománydíja 4 milliárd forint fölött volt tavaly, ennek viszont csak egy kis része volt támogatott – mondta Máhig. A támogatott biztosításoknál magas, 30 százalékos az önrész, emiatt mindegyik piaci szereplőnél általános tapasztalat, hogy a gazdák keresik a kiegészítő önrész biztosítást, szinte minden szerződés mellé kötnek ilyet.

Indul a mezőgazdasági biztosítások új szezonja. Az idén is, akárcsak tavaly 10,67 millió euróval támogatja az állam a gazdákat, ha biztosítást kötnek terményeikre. A termelők a biztosítási díj maximum 65 százalékát igényelhetik majd vissza, ha megkötik a szerződéseket. Hogy az idén elfogy-e a teljes keret, a biztosítók még nem merik megjósolni. „Pillanatnyilag nagyon a szezon elején vagyunk még” – mondja Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese. 2012-ben az akkor még nem egészen 10 millió eurós keretnek viszont kevesebb mint 30 százalékát használták fel, tavaly is csak 90 százalékig merült ki a kassza.

Forrás: vg.hu/Herman Bernadett

Kép: vg grafika

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés