Hírek

Hogan korlátozott intézkedéscsomagot helyezett kilátásba az agrárpiacok számára

Tekintettel az európai mezőgazdasági miniszterek szeptember 7-i rendkívüli találkozójára Phil Hogan az Európai Unió mezőgazdasági biztosa rövid közép és hosszú távú intézkedéseket helyezett kilátásba, hogy a termelőket, különösen a tej és sertéshús ágazatban a jelenleg feszült piaci helyzetben támogassák.

A tárgyalások alatt Brüsszelben tüntettek a gazdák hétfőn

Múlt héten Brüsszelben újságírók előtt elismerte, hogy a különböző agrárpiacok „nehézségekkel” küzdenek, ugyanakkor a válság szót nem ejtette ki a száján. Az Európai Unió átlagában a 30 cent/l-es tejár még mindig „egészen tűrhető”, nyilatkozta a biztos. 

Különösen nehéz a helyzet a Baltikumon, és az Európai Unió más keleti tagállamaiban is. „Ugyanakkor a jelenlegi kihívásokra reagálva ne tegyünk olyan intézkedéseket, amelyek a közös agrárpolitika piaci orientáltságát ma vagy a jövőben kockáztatják”, mondta Hogan. Megvannak a határai annak, hogy a bizottság mit tehet. 

Azokkal a követelésekkel kapcsolatban, hogy a tej többlettermelés utáni büntető illetékekből származó pénzügyi eszközöket a 2016 évi EU háztartásban a mezőgazdaság javára fordítsák, Hogan a következőket hangsúlyozta: a magas összeg megkönnyíti számára a bizottságon belül a tárgyalásokat, hogy ezeknek a pénzeknek egy részét 2014 őszéhez hasonlóan használják fel. Akkor a balti államok és Finnország tejtermelőinek biztosítottak soron kívüli kifizetéseket. Hogan ugyanakkor nem akarja kizárni más államok számára a segítségnyújtást. 

A biztos emellett hangsúlyozta, hogy a tejkvóta megszüntetése végleges. Úgy látja, hogy a mezőgazdaság számos tagállamban struktúráját tekintve nem optimális felépítésű, és megerősítette szándékát, hogy más biztosokkal közösen az értékteremtési láncon belül az agrárszektor megerősítésén munkálkodjon. 

A zöldek szerint az Európai Unió mezőgazdasági biztosa a mezőgazdaság problémáit elbagatellizálja. „A tejtermelők arculcsapása, hogy Hogan nem mondja ki nyíltan, hogy az Európai Unióban a tejtermelők válságban vannak”, kifogásolta Martin Häusling, a zöldek/EFA frakciójának agrárpolitikai szóvivője az Európai Parlamentben. 

Hogan és a tagállamok mezőgazdasági miniszterei szintén felelősek azért,” hogy a tejtermelők és más gazdálkodók egzisztenciája az európai túltermelési és exportpolitika miatt már megint veszélyben van.”.  A külföldi felvevőpiacok potenciálját teljesen félrebecsülték. A mezőgazdasági tanácsnak szeptember 7-én ellenintézkedéseket kell hoznia. „Olyan politikára van szükségünk, ami az európai piac minőségi termékei iránt mutatkozó kereslethez igazodik, és biztosítja a fenntartható termelést”, mondja Häusling. 

topagrar.de

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés