Hírek

Független jelentések helyesnek értékelik a génmódosított növényekre vonatkozó EU-szabályozás alakulását

Helyes úton halad az európai uniós szabályozás a géntechnológiával módosított szervezetek termesztésére és forgalmazására, de több helyütt módosításra szorul – állapította meg két független tanulmány.


    A tanulmányok szerint a szabályozás célkitűzései széles körű támogatottságot élveznek.

    "A jelentések megerősítik, hogy a géntechnológiával módosított szervezetekre vonatkozó jogszabályok végrehajtásánál jelentkező problémák nem az elgondolással vagy a célkitűzésekkel függenek össze, hanem inkább azzal, hogy hogyan kezelik politikailag ezt a kényes kérdést" – mondta John Dalli, egészség- és fogyasztóügyi felelős a bizottság közleménye szerint.

    Az egyik jelentés a géntechnológiával módosított élelmiszerekre és takarmányra vonatkozó uniós jogszabályi keretet értékeli, a másik kifejezetten a termesztésre vonatkozó jogszabályozási keretre összpontosít.

    Megállapításuk szerint "az engedélyezési rendszer lehetne hatékonyabb", a géntechnológiával módosított szervezetek termesztésének hasznára válhatna a nagyobb rugalmasság, a kockázatértékelési eljárásnak pedig a további harmonizáció.

    A bizottság meglátása szerint pozitív értékelést kapott az a javaslat, amely nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamoknak, hogy "figyelembe tudják venni a helyi, regionális és nemzeti feltételrendszereket", azaz nemzeti hatáskörben is engedélyezné a szóban forgó növények tilalmát.

    Erről a javaslatról ugyanakkor az uniós tagországok és intézmények között még vita folyik, amely a világosan két csoportra osztható tagállami álláspontok éles különbözősége miatt nem is kecsegtet gyors befejeződéssel.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés