Hírek

Egyszerűbben igényelhetik vissza a gazdák a gázolaj jövedéki adóját

A gazdák 2013. január 1-jétől a gázolaj jövedékiadó-visszatérítési igényeiket közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) nyújthatják be, az igazolásokat a hatóságok egymástól szerzik be – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Létrehozva:

|

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az új rendszerben a gazdáknak nem kell előzetesen kérniük az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal (falugazdász), a megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság, az erdészeti és vízügyi hatóság előzetes igazolását a mezőgazdasági munka tényleges elvégzéséről és a megművelt terület nagyságáról. Ezeket az igazolásokat a hatóságok egymás között szerzik be.

A termelőknek nem kell csatolniuk a gázolajvásárlásról vagy a gépi bérmunka szolgáltatásról kiállított számlákat sem. Ennek ellenére a jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a gázolaj vásárlásáról vagy a gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját nevére szóló – a bevallás benyújtását megelőző három éven belül kiállított – számlával rendelkezzen. A gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevétele esetén a bérmunkát végző által kibocsátott számlán elkülönítetten kell szerepelnie a tényleges üzemanyag-felhasználás mennyiségének és összegének.

Tovább gyorsítja az ügyintézést, hogy a gazdák a visszatérítési igényeiket elektronikusan is benyújthatják.

A jövedéki adó törvény előírása szerint a mezőgazdasági ágazatban a szántó, a kert, a gyümölcsös, a szőlő, a gyep, a halastó művelési ágban, valamint az erdőfelújításban felhasznált, de évente hektáronként legfeljebb 97 liter gázolaj jövedéki adójának a 80 százaléka igényelhető vissza.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook