Hírek

Egyre kevesebb a nagybirtok

Az új földpolitika működik, egyre csökken a nagybirtokok és egyre nő a kisbirtokok aránya, a családi gazdaságok és a fiatal gazdák száma is jelentősen nőtt – írta a Fidesz-frakció a Sallai R. Benedeknek címzett nyílt levelében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Az ügy előzménye, hogy az LMP országgyűlési képviselője ugyancsak nyílt levélben azt kérte Rogán Antaltól, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjétől, hogy valljanak színt az állami földvagyon privatizációjával kapcsolatban.

A Fidesz reagálásában az áll, hogy a korábbi 600 helyett már 7500 gazda kapott lehetőséget földművelésre, a magyar termőföld alkotmányos védelmet kapott, az új földtörvény pedig garantálja, hogy a magyar földek döntő része helyben lakó gazdák és a családi gazdaságok használatában legyen, továbbá földet venni és bérelni is csak szigorú feltételekkel lehet.

„Sem a kormánynak, sem a kormánypárti képviselőcsoportnak nem célja, hogy bárki akkora állami földekhez jusson tulajdonosként, mint például az ön által bérelt és megpályázott állami földek nagysága, nem célunk az önhöz hasonló nagybirtokosok segítése” – írták a képviselőnek.

Hozzátették, hogy a Fidesz véget vetett a szocialisták által működtetett agrártámogatási rendszernek, amelyben az állami földek és az agrártámogatások döntő részét is a nagybirtokosok kapták, és mindössze hatszázan osztozkodtak az állami földeken, sok magyar földet zsebszerződésekkel a külföldiek kezére játszották át.

„Felháborító, hogy az LMP, a szocialisták és a Jobbik kéz a kézben prédikálnak az állami földekről és támadják a tisztességes földművelő magyar gazdákat, miközben egyikük sem szavazta meg a magyar termőföld védelmét garantáló Alaptörvényt és az új földtörvényt sem” – hangsúlyozták. A Fidesz szerint egyértelmű, hogy nemcsak az MSZP, hanem az LMP és a Jobbik is a szocialista nagybirtokosoknak kedvező földpolitika visszaállításában érdekelt.

MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés