Hírek

Csak szakirányító felügyeletével lehet levegőből permetezni

Csak szakirányítás mellett, és rendkívül indokolt esetben lehet a mező- és erdőgazdaságban levegőből növényvédő szert permetezni – az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A szakirányítónak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel kell rendelkeznie, és mindig a permetezés megrendelője bízza meg, következésképpen ő is fizeti.

    
A megrendelőnek minden évben kijuttatási tervet kell készítenie, amelyet a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága hagy jóvá. 


    
A légi permetezés akkor engedélyezhető, ha a növényvédelem másként eredményesen nem végezhető el, illetve a légi kijuttatás – az egészségre és a környezetre – kevésbé veszélyes, mint a földi permetezés. 


    
Mezőgazdasági repülést tilos lakóterület felett, és attól 500 méteren belül végezni. Szőlőben és gyümölcsösben rügyfakadás után tilos hormonbázisú gyomirtó szert kijuttatni – olvasható a miniszteri rendeletben.

    
Mezőgazdasági repülést az végezhet, akinek van érvényes szakszolgálati engedélye, és mezőgazdaság
i jogosultsággal is rendelkezik. Ez utóbbit a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal öt  évre adja ki – mondja ki a rendelet.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés