Hírek

Az ÁSZ szabálytalanságokat tárt fel az agrárkutató és génmegőrzési intézeteknél

Számos szabálytalanságot tárt fel a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozó agrárkutató és génmegőrzési intézetek 2008-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék, egyebek mellett a pénzügyi- és vagyongazdálkodás területén.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, a Növényi Diverzitás Központ működését vizsgálták.

A számvevők szerint az intézetek vezetői által kiadott szabályozások több esetben nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. Három intézmény nem, vagy nem a teljes ellenőrzött időszakban működtetett kockázatkezelési rendszert, egyes ellenőrzött években öt intézmény vezetője nem alkotott szabályzatot a monitoring tevékenységre.

Négy intézet nem rendelkezett előirányzat-felhasználási tervvel, három esetben hiányzott a likviditási terv. Szintén három intézménynél előfordult, hogy a jogszabályi előírás ellenére nem folytattak le közbeszerzési eljárást. Egy szervezet 2011-2012-ben megsértette a kormány által elrendelt beszerzési tilalmat.

Az intézetek a kezelésükben, tulajdonukban lévő vagyontárgyak bérbeadási, értékesítési folyamatát – két intézmény esetében a szolgálati lakások kivételével – nem határozták meg.

A szervezeti átalakítások előkészítésének és lebonyolításának szabályszerűségét az ÁSZ 2014. június 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan értékelte, és megállapította, hogy azok részben feleltek meg az előírásoknak, szakmai megalapozásuk, gazdaságossági számításokkal való alátámasztásuk elmaradt.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a szakminisztérium az intézetek alapító okiratainak szükséges módosításait három esetben késve, illetve nem készítette el. A tárca a vizsgált időszakban két intézménynél egyáltalán, további három intézménynél 2008-2009. között nem végzett ellenőrzést.

Az Állami Számvevőszék a földművelésügyi miniszternek, valamint az ellenőrzött intézetek, illetve jogutódaik főigazgatói, igazgatói részére fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés