Hírek

Agrártámogatást fizettet vissza az Európai Bizottság – Magyarország is érintett

Az Európai Bizottság 180 millió euró agrártámogatást fizettet vissza 14 tagállammal, köztük Magyarországgal. Hazánktól összesen 8,4 millió eurót kér vissza az uniós testület.

Az Európai Bizottság az úgynevezett záróelszámolási eljárás keretében ma elfogadta azt a határozatot, amelynek alapján a tagállamoknak összesen 180 millió euró összegben kell az EU agrárköltségvetéséből finanszírozott és a tagországok által szabálytalanul felhasznált forrásokat visszatéríteniük – olvasható az uniós javaslattevő, végrehajtó szerv közleményében. Miután az összegek egy részét a tagállamok már visszafizették, ezért a ma elfogadott határozat pénzügyi hatása kisebb, összesen mintegy 169 millió euró lesz – teszi hozzá a közlemény.

A jelenlegi határozat értelmében 14 uniós tagállamnak kell pénzt visszatérítenie. Az érintett tagállamok között szerepel Belgium, Dánia, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Finnország és az Egyesült Királyság.

A bizottság szerint a pénzt azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert felhasználása során a tagállamok nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem megfelelő eljárásokat alkalmaztak a mezőgazdasági kifizetések ellenőrzésére. A közös agrárpolitikából (KAP) finanszírozott kifizetések folyósítása és ellenőrzése a tagállamok hatáskörébe tartozik, a bizottság a támogatások szabályos felhasználásáért felelős.

Magyarországnak összesen 8,4 millió eurót kell visszafizetnie, amelyből export-visszatérítéseknél az élő szarvasmarhák kivitele esetében a menetíró készülékek kilépéskor történő ellenőrzésének hiánya miatt 0,235 millió eurót, a területalapú támogatásoknál a MePaR/FIR-hez kapcsolódó hiányosságok miatt 4,995 millió eurót, továbbá a vidékfejlesztésnél a támogathatósági kritérium ellenőrzése, valamint a kulcsfontosságú ellenőrzések és a támogatás kiszámítása terén feltárt hiányosságok miatt 3,17 millió eurót fizettet vissza a bizottság.

A legjelentősebb egyedi tételek:

  • Az Egyesült Királyságnak 40,4 millió eurót kell visszafizetnie a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer/földrajzi információs rendszer (MePaR/FIR), a helyszíni ellenőrzések és a Skóciában folyósított kifizetések/kivetett szankciók hiányosságai miatt.
  • Lengyelországnak 39,2 millió eurót kell visszafizetnie a MePaR/FIR-hez kapcsolódó, valamint az adminisztratív keresztellenőrzéseket, a kifizetéseket, a szankciók alkalmazását, a visszamenőleges visszafizetéseket érintő hiányosságok és a helyszíni ellenőrzéseknél tapasztalt késések miatt (pénzügyi hatás: 30,4 millió euró).
  • Az Egyesült Királyságnak 18,6 millió eurót kell visszafizetnie a jogosultságok elbírálása terén feltárt szabálytalanságok miatt (pénzügyi hatás: 16,6 millió euró).
  • Dániának 11,5 millió eurót kell visszafizetnie a MePaR-hoz kapcsolódó és a helyszíni ellenőrzésekben tapasztalt hiányosságok miatt.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Roger Waite szóvivő kérdésre válaszolva elmondta, hogy a visszafizetendő összegeket a tagállam által legközelebb kért támogatásból tartják vissza.

A legtöbb KAP-kifizetés kezelését a tagállamok végzik, általában kifizető ügynökségeik révén. Az ő feladatuk az ellenőrzés is, például ellenőrizniük kell a mezőgazdasági termelők közvetlen kifizetésre vonatkozó igényeit. A bizottság évente több mint 100 ellenőrzést végez, hogy felmérje, gondosan végzik-e a tagállamok az ellenőrzéseket, és megfelelően kezelik-e a hiányosságokat. Az EB jogosult utólag visszakövetelni a támogatásokat, ha az ellenőrzések arról tanúskodnak, hogy a tagállami intézkedések és ellenőrzések nem biztosítják kellőképp az uniós támogatások szabályos felhasználását.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés