Hírek

Adottak a vidékfejlesztés keretei, idén jönnek a részletek

Másfél éves egyeztetés és társadalmi vita után a Vidékfejlesztési Minisztérium tegnap közreadta a nemzeti vidékstratégia 2020-ig tartó keretprogramját, a Darányi tervet.


A kormány a mezőgazdaságot, a vidékpolitikát, az élelmiszer-ellátást és a környezetvédelmet integráló, erős állami felügyelet alatt álló vidékfejlesztési politikát kíván megvalósítani − mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ehhez szerinte a jogszabályok felülvizsgálatára, egyszerűsítésére, a bürokrácia csökkentésére, valamint a termelők és fogyasztók képzésére van szükség.

Magyarország agrárország, a magyar embereknek pedig a génjeikben van a föld szeretete − mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Konkrét intézkedést ugyan nem jelentett be, azonban fontos megoldandó feladatként említette a családi és kistermelői gazdaságokat előnyben részesítő földtörvény, üzemszabályozás és birtokpolitika megalkotását, a helyi élelmiszer-termelés és -feldolgozás támogatását.

A terv módosíttatná a szövetkezeti, illetve a közbeszerzési törvényt, kidolgoztatná a még csak munkaanyag formájában létező új földtörvényt, az üzemszabályozási, valamint a szakmaközi szervezetekről szóló jogszabályt, elfogadtatná a hungarikumtörvényt. Adópolitikai eszközökkel is támogatják majd a terv nemzeti programjainak megvalósítását − Fazekas szerint rendet tennének az adózási kategóriává süllyedt őstermelő, családi gazdálkodó cím körüli káoszban is. Arról kevés szó esett, miből is kívánja megvalósítani a kormány a vidék alkotmányának is nevezett terv és az egyes stratégiai területek részleteit, de sejthető, hogy az elsősorban uniós forrásokra épülne.

A miniszter elmondása szerint még az idén megnyitják az Új Magyarország vidékfejlesztési program még elérhető, mintegy 300 milliárd forint forrását elérhetővé tevő támogatási jogcímeket. A tízéves stratégiában 42 nemzeti program valósul majd meg, ebben lesznek országos és térségi programok egyaránt − mondta Ángyán József, a terv kimunkálásával megbízott parlamenti államtitkár. Előbbiek közé tartozik majd a demográfiai földprogram. A térségi programok döntően komplex fejlesztési programok lennének, mint például a már futó tanyafejlesztési program.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés