Hírek

A mezőgazdasági termékek világpiaci árai tovább csökkennek

A világpiacon a fontos mezőgazdasági termékeket hosszú idő óta nem lehetett átlagosan ilyen kedvezően kapni. A FAO 2009 szeptembere óta a legalacsonyabb árindexet mérte.

Ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a múlt héten közölte, a gabonából, tejtermékekből, húsból, cukorból valamint növényi olajokból és zsírokból álló árukosárból általuk számított árindex júniusban az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal 165,1 pontra csökkent, ez volt 2009 szeptembere óta a legalacsonyabb érték. 

A változás fő oka a FAO szerint a cukorárindex 6,6 százalékos csökkenése 176,8 pontra, és a tejtermékek indexének 4,1 százalékos, 160,5 pontra történő csökkenése volt.

A FAO szerint a piac gyengülése különösen a különböző tejportípusokat érintette, ugyanakkor a vaj és sajt ára is csökkent. Míg a kínálati oldalon az Európai Unióban a tejkvóta rendszer véget érése miatt, ill. az Új-Zélandon felhalmozódó nagy raktárkészletek következtében túlkínálat jött létre, a kínai importszükséglet nagysága miatti bizonytalanság, és a továbbra is fennálló orosz importembargó erősítette az árakra ható nyomást.

A takarmányok iránti megnövekedett kereslet miatt a gabona és a növényi olaj árváltozása enyhén felfelé mutat, 163,2 pontra, ill. 156,2 pontra emelkedett. A húsindex havi összehasonlításban szinte változatlanul, 169,8 ponton maradt.

Emellett a FAO megemelte a globális gabonatermésre vonatkozó idei előrejelzését. Az El-Niño jelenség miatti további kételyek ellenére a növekedést, a rizst is beleértve 2,527 milliárd tonnára becsülték, ami már csak 1,1 százalékkal kevesebb, mint 2014/15-ben. Okként az ENSZ-szervezet a kedvező időjárási és növekedési feltételeket említi. Ugyanakkor drasztikus kukoricatermés kiesésre figyelmeztet Dél-Afrikában, valamint összességében viszonylag csekély növekedésre más olyan figyelmet érdemlő területeken, ahol az élelmiszerbiztonság amúgy sem garantált.

A világ búzatermésének mennyiségét a FAO 723 millió tonnára becsüli; ez mintegy 1 százalékkal marad el a tavalyi év rekordtermésétől. A csökkenést az ENSZ-szervezet szinte kizárólag az európai terméskiesésre vezeti vissza. A durvaszemű gabonák globális mennyisége mintegy 1,304 milliárd tonna, 2 százalékkal kevesebb, mint a 2014/15 évben.

topagrar.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés