Hírek

A mezőgazdaságban is kell a szaktudás

Bár a mezőgazdaságot hagyományosan jelentős munkanélküli-foglalkoztatására alkalmas ágazatnak tartják, és az idén már az agrárvállalkozások számára is lehetőség nyílt a támogatott közfoglalkoztatás igénybevételére, eddig alig éltek a lehetőséggel.

    A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint mindössze az észak-alföldi régióban volt rá példa, hogy az első félévben napszámosként vagy mezőőrként közmunkásokat alkalmazzanak a cégek. A támogatás odaítélésénél a minimálbért és a garantált bérminimumot vették figyelembe a munkaügyi központok.

    A szántóföldi növénytermesztésben a nagyfokú gépesítés miatt jellemzően kevés munkavállalót foglalkoztatnak, az állattenyésztésben pedig számos munkakör igényel speciális tudást, amivel egy átlagos közmunkás nem feltétlenül rendelkezik. A munkaigényesebb kertészetben pedig sokszor kell szaktudás például a gyümölcsösök vagy a szőlők metszéséhez, de akár a dinnyeszedéshez is, mert nem könnyű eldönteni, melyik az érett. Eddig még egy tagunk se számolt be közfoglalkoztatással kapcsolatos tapasztalatokról, a lehetőség még annyira új, hogy idő kell a megfontolásához − mondta Fodor Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője, aki alapvetően pozitív lépésnek tartja a lehetőséget.

    Szerinte sokkal jellemzőbb az ágazatban az egyszerűsített foglalkoztatás − annak a rendszerén is volna mit csiszolni, főleg a bejelentés gyorsítása terén. Nem a közterhek mértékével van a gond, hanem az adminisztrációval − erősítette meg az ügyvezető. Szintén gátja lehet a közmunkások agráriumbeli foglalkoztatásának, hogy az egyéni termelők, egyéni vállalkozások és családi gazdaságok számához képest meglehetősen kevés, alig több mint négyezer az olyan gazdasági társaság, amely egyáltalán indulhatna a pályázaton.

A legnagyobb közfoglalkoztatónak a mezőgazdaságon belül továbbra is az állami erdőgazdaságok számítanak. Az évtizedes múltra visszatekintő országos közmunkaprogramok miatt már bejáratott foglalkoztatási, munkavédelmi gyakorlatuk, képzési programjuk és munkavállalói körük is van, amelyből gazdasági erejükhöz mérten pár tucat embert már munkaviszonyban is tudtak foglalkoztatni. Az NFH adatai szerint a 2011-es, 3,769 milliárd forint keretű országos erdészeti közmunkaprogramban 2759 közmunkást alkalmaztak. Az idén indult, magánerdő-gazdálkodók számára kiírt program első ütemében 802 munkavállaló foglalkoztatásához kaptak támogatást. A nemrégiben elbírált, 79,7 millió forint keretű második ütemben további 143 közmunkás kaphat munkalehetőséget.

    A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal első féléves adatai szerint a vállalkozások általában is kevéssé éltek a közmunkások támogatott foglalkoztatásának lehetőségével: a 3445 beadott pályázatból eddig 3371-et támogattak, és összesen 1832 vállalkozás kapott támogatást 3630 dolgozó foglalkoztatásához, a legtöbben az észak-magyarországi régióból.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés