Hírek

A kisebb gazdaságoknak lehet jó az Agrár Széchenyi Kártya

Az egyik legnagyobb probléma a konstrukcióval, hogy miközben bár nem kér ingatlanfedezetet a 15 millió forint alatti hitelekre, azért a garanciadíj megfizetését elvárja, továbbá hogy a 15 millió forint feletti igényeknél már több fedezetet kér a garanciadíj mellett.


    Szerinte a tagjaik esetenként jobb kondíciókkal is tudnak hitelhez jutni − igaz, ezek jellemzően a nagyobb társas vállalkozások − akár a kereskedelmi bankok, akár a Magyar Fejlesztési Bank konstrukcióit veszik górcső alá.

    Az Agrár Széchenyi Kártya iránti érdeklődés két esetben élénkülhet jelentősen: ha kifutnak az MFB agrárhitelei, illetve ha bármi is történne a mezőgazdaság legjellemzőbb finanszírozási konstrukciójával, az utóbbi években szinte egyeduralkodóvá vált uniós támogatások meghitelezésével, illetve faktorálásával.

    Továbbra is az egyik legérdekesebb kérdés az, hogy a leginkább hitelszűkében lévő őstermelői réteg hogyan tudná igénybe venni a kártyát, mivel ahhoz legalább egy lezárt üzleti évet igazolni kell. Szakértők szerint ez eleve kizárja az igénylők köréből az évi 600 ezer forintnál kevesebb jövedelmet szerző őstermelőket, mivel nekik még adóbevallást sem kell benyújtani. Arról nem is beszélve, hogy az igényelhető legkisebb hitelkeret is majdnem akkora, mint az előző kör be sem vallott éves bevétele, így azt felelősen meghitelezni aligha lehet. Azok is gondban lesznek, akik adóbevallásukban a 8 milliós jövedelemhatár alá esnek, de nullás bevallást adtak be az előző évi elért őstermelői jövedelmükről. Az átalányadózást vagy a tételes elszámolást választó őstermelők már jobb esélyekkel indulhatnak a kártya igénylésekor.

    Bizakodik a Takarékbank, miután az integrációhoz tartozó takarékszövetkezetek novemberben megkezdték a forgalmazást, jelentős érdeklődésre számít az Agrár Széchenyi Kártya iránt, elsősorban a családi gazdaságok, őstermelők és kisebb vállalkozások részéről. A mezőgazdasági vállalkozóknak ugyanis tapasztalataink szerint sokat jelent, hogy gyorsan és rugalmasan juthatnak folyószámlahitelhez − mondta Egerszegi Ádám, az Agrár Széchenyi Kártya informatikai fejlesztését is koordináló TakarékBank Zrt. takarékszövetkezeti üzletágának vezetője. Ezért preferálják ezt a lehetőséget más, a piacon elérhető konstrukciókkal szemben akár magasabb kamat mellett is. A kártyához társuló garanciák és támogatások csökkentik a szektor hitelezésében rejlő kockázatokat is. Az agrárszektor hitelezésében egyébként jelentős részt képviselnek a szövetkezeti hitelintézetek, az ágazat fennálló hitelállományából több mint 15 százalékot mondhatnak magukénak.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés