Hírek

A hét témája: Olcsó és tartós a hazai mezőgazdasági gép és alkatrész

Elsősorban adaptereket és alkatrészeket gyárt a magyar mezőgépipar, de a világ nagy mezőgazdasági gépgyártó iparának is beszállítói vagyunk. Az ágazat több mint 5 ezer embernek ad munkát, főleg vidéken. Ugyan nem nyújtunk világszínvonalon kiemelkedő teljesítményt, de a térségben a lengyelek és csehek mögött évek óta álljuk az egyre nagyobb versenyt a piacon.

A világ mezőgépipari termelésén belül 30 száát Európa szolgáltatja. Ez 26 milliárd eurónak felel meg. Ezen belül a hazai gépgyártás termelőkibocsájtása csak 1,5%. Majdnem azt mondanám, hogy szinte elhanyagolható. Megelőznek bennünket a lengyelek, a csehek mezőgép gyártás tekintetében, tehát ők jobban bele tudnak szólni az európai termelésbe is. Az újonnan csatlakozó országokon belül a hazai mezőgép gyártás már 18%-os részesedéssel bír, de itt i előttünk vannak a lengyelek és a csehek. A lengyel egyébként nagy piac. Ott milliárd eurós nagyságrendű a termelés. A csehek is 50%-kal többet állítanak elő, és ezeknek a visegrádi négyes országoknak az a nagy előnye, hogy van néhány olyan nemzeti alapon szerveződő saját tulajdonban lévő vállalatuk, amelyik ki tudott nőni ebből a piacból és minőséget állít elő, tartós terméket állít elő és versenyképes áron el tud menni Nyugat-Európába.

 

Dr. Hajdú József a Mezőgazdasági Gépesítési intézet szakértője,

2017. januárjában., hol tart a magyar mezőgazdasági gépgyártás?

Örömmel jelenthetem, hogy van magyar mezőgazdasági gépgyártás és viszonylag jól teljesít, évről évre. Igaz, hogy az utóbbi három évben valamennyire csökkent a termelőkibocsájtás mint egy 150 milliárd forintról 130-ra esett vissza, de ez összefügg a világtendenciákkal is, hisz a világ mezőgép ipari termelései ebben az időszakban 105 milliárd euróról 89 milliárd euróra csökkent. A hazai mezőgép gyártás több szálon is függ a nemzetközi mezőgép piacoktól, hisz a fő erőssége az alkatrész és komponens gyártás, nem annyira a készgép gyártás. Beszállítója ezeknek a vezető nyugati cégeknek, a John Deere-nak, a Claas-nak, a Grimme-nek és ezeknek a nagy multinacionális cégeknek a termelése visszaesett a az elmúlt években, a John Deere-é például 20%-kal. A Claas az kisebb mértékben, de az Ecco is jelentős mértékben csökkentette a termelőkibocsájtást. Azzal függ össze, hogy különböző mezőgazdasági krízisek vannak, voltak a világban. Egyik ilyen ugye a tejkrízis amelyik Európát terhelte meg, az egész világon a farmjövedelmek csökkentek, amelyek a mezőgazdasági árak mérséklődésével, csökkenésével hozhatóak összefüggésbe. A hazai mezőgép gyártás ilyen körülmények között termel mostanában, mintegy 140 cég foglalkozik Magyarországon mezőgazdasági gép vagy annak alkatrészeinek, komponenseinek a gyártásával. Ezeknek a 2/3-a azonban nem főprofilú mezőgép gyártó, csak valamilyen módon érdekelt a mezőgazdasági gépgyártásban. 1/3-a az, amelyik főprofilú, ami azt jelenti, hogy legalább 50-60%-ban mezőgazdasági gépeket gyárt. Ez a kör azonban eléggé megbízhatónak és stabilnak mondható az elmúlt 10 évben. Folyamatosan növelte a termelést, az utóbbi két évben csökkent a termelésük. Ezekről azt kell tudni, hogy nagyrész mikro-, kis-, és középvállalatok, amelyek vidéken települnek. Szokták mondani, hogy a vidék ipara a hazai mezőgép gyártás, hisz ott a 4,5-5 ezer embernek folyamatosan munkát. Közelebb van a mezőgazdasághoz, tehát a gépgyártás ugye nagyvárosokba települt, de a mezőgazdasági gépgyártás az vidéken. Békésen, Kaposváron, Debrecenben, Kiskőrösön, Kecskeméten, ebben a régióban termel, és közvetlen, élő kapcsolata van a hazai mezőgazdasági termeléssel. Ez a másik nagy előnye, hogy rugalmasan és a hazai vevők igényeire tud termelni, igaz, hogy nem világszínvonalon. Ez a másik nagy gyengesége a hazai mezőgép iparnak, hogy néhány gyártó kivételével akik igazából a termelés zömét adják, ilyen a Claas-nak a Törökszentmiklós gyára, vagy a Linamar Orosházán, akik nagyon nagy termelőkibocsájtással rendelkeznek. Ezek bárhol versenyképesek piacot szerezni maguknak és ide sorolnám még az Optigépet is, aki napraforgó adapterekben világszínvonalon termel és az Amerikai Egyesült Államoktól Vlagyivosztokig elég sok helyre eljutnak az ő termékei. A fejlesztései is megütik azt a szintet, amit ma a mezőgazdasági termelés elvár a mezőgazdasági gépgyártástól.

Közeledik az AGROmashEXPO. Ezeket az eszközöket meg lehet nézni a Hungexpon?

Természetesen. Mindig legalább 30-40 hazai mezőgép gyártó állít ki a Hungexpo területén az AGROmash és az AgrárgépShow keretein belül. Ezek között ott lesznek azok akik exportálnak is, például az Optigép vagy a Linamar vagy a Claas Hungária. Ott lesznek azok a gépgyártók is akik elsősorban a hazai piacra termelnek, és ezek vannak többségben, és itt van egy kis aránytalanság a gyártásban, hisz ezek főleg talajművelő gépek gyártásában érdekeltek, és itt egymás konkurensei is. Nagyon sok olyan kis cég van, főleg Kecskemét környékén, aki hasonló profilban termel, és mind ugyanazt a vevőkört bombázza, amelyik az ő termékeit be tudja fogadni. Ezeknek az a nagy gondjuk, vagy hibájuk, hogy viszonylag kicsi a tőkekoncentrációjuk. Nem tudnak versenyképesen piacra jutni, nem tudnak olyan fejlesztéseket bevállalni, amelyekkel versenyezni tudnának, akár Kelet-Európa néhány vezető gyártójával, a Farmette-el vagy az Unia-val, amelyek azért majdnem minden európai nagy vásáron önállóan is megjelennek. Mi ezekkel a kis cégekkel sajnos nem tudunk megjelenni. Természetesen az Optigép, Linamar, Claas ezek mindenhol ott vannak ők azok, amelyek reprezentálják a magyar mezőgépgyártás krémjét. A tömeg, az sajnos a mikro-, és kisvállalkozásokból tevődik össze, amelyeknek a termékei a hazai viszonylat között elfogadottak, hiszen jól megfelelnek, robusztusak, inkább több a vas bennük, mint kellene, de nem annyira korszerűek és emiatt nehéz eladni a hazai piacon. Itthon pedig egy jó ár-érték aránnyal, egy viszonylag tartós megbízható működéssel ezeket a gépeket a hazai vevők szívesen megvásárolják és keresik is. 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés