Hírek

A hét témája: a legújabb variációk tápanyag-utánpótlásra

Milyen problémákat okozhat a nem megfelelő talajélet? Az intenzív műtrágyázás mellett milyen alternatív megoldások használhatók tápanyag-utánpótláshoz? Kérdéseinkre válaszolva az AGRO.bio Hungary Kft., a Fitohorm Kft. és a Natur Agro Hungária Kft. vezet be minket a műtrágya-mentes megoldások világába.


fotó: 123rf

AGRO.bio Hungary Kft.: a talajnak szüksége van szerves anyagra!

A talajélet aktivitását a talaj flórája (baktériumok, sugárgombák, mikroszkopikus gombák, algák), valamint a talaj faunája (talajlakó állatok) és a köztük lévő bonyolult kölcsönhatások együttesen határozzák meg. Ezen élőlények a kedvezőtlen körülményekre egyedszám-csökkenéssel reagálnak, a kedvező körülmények viszont egyedszámuk növekedését idézik elő. Termőtalajunk bizony ÉL!

Bármilyenek is legyenek a körülmények, a talajnak folyamatosan szüksége van táplálékra, tehát szerves anyagra. Legtökéletesebb az istállótrágya, ezért a  talajélet felpezsdítésének ez lenne a legegyszerűbb lépése. Sajnos azonban hazánkban az állatállomány létszámának drasztikus lecsökkenése következtében nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű istállótrágya

Óriási probléma, hogy a szalma sem mindig marad helyben, hanem biomassza-fűtőművek „üzemanyagaként” végzi, amit azonnal be kell fejezni, mert a  giliszták éheznek a talajban. A nem okszerű talajművelés a talaj életközösségeinek degradációját eredményezi. A csökkenő talajélet viszont a talaj termőképességének csökkenését hozza magával, emellett csökken csapadékvíz felszívódása, az altalaj átlevegőzése és a felszínen növekszik az erózióveszély.

A megújult BactoFil komplex technológia egy olyan megoldás, amely – a javasolt lépéseinek pontos betartásával  –  a termésbiztonság folyamatos növekedése  mellett, megfelelő terméshozamot biztosít, mialatt a termőtalaj termőképességét folyamatosan növeli. 2-4 év alatt folyamatosan növeli a talajok humusz-, felvehető P-K és szervesanyag tartalmát.

Pontosan kimutatható talajellenállás- és nedvesség méréssel, ami a művelések kevesebb gázolajfogyasztását (akár -40% is) eredményezheti. Javul a talaj vízgazdálkodása, vízmegtartóképessége és a felvehető tápanyagszintek növekednek.

Az AGRO.bio ebben az évben új termékpárokkal és termékekkel látja el a talajélet gazdagságát szem előtt tartó gazdákat. Ilyen a BactoFil – Amargerol páros a még komplexebb talajaktiválásra, az Algafix – AminoBór termékpár az olajosok hatékony biostimulálására és bór pótlásra, valamint az AgroSol folyékony CO2 lombtrágya a fotoszintézis fokozására. Néhány hét múlva kap engedélyt egy szójaoltó és egy trichoderma termékünk is.

 

FitoHorm Kft.: van más alternatíva a tápanyagutánpótlásra!

A nem megfelelő talajélet kedvezőtlen, levegőtlen viszonyokat teremt a gyökerek számára. Levegőtlen körülmények között előnytelen a tápanyagformák kialakulása, mndhatjuk úgy is, hogy roszabb tápanyagfelvétel, emellett megszűnhet a szerves maradványok, szerves anyagok humusszá alakulása.

Az intenzív műtrágyázás mellett azonban van más alternatíva is a tápanyag-utánpótlásra: ilyenek például a zöldtrágyázás, az intenzív szerves trágyázás, a talajéletet befolyásoló preparátumok, másképp talajbaktérium készítmények, illetve az  okszerű lombon keresztüli, intenzív lombtrágyázás.

A Fitohorm Kft. a megfelelő talajélet biztosításáért több új terméket is ajánl a 2016-os gazdálkodási évre. Ezek a Polybór Plusz, a HO napraforgó csomag, a FitoHorm Kukorica, a Turbó Nitrogén és a FitoHorm Szója készítmények.

 

Natur Agro Hungária Kft.: az élet a talajnál kezdődik!

Az emberiség táplálékának 95%-a származtatható a felső termőrétegből. Kell-e ennél meggyőzőbb érv arra, hogy jobban oda kell figyelnünk talajéletre? Ez nem egy választható opció, hanem minden ésszerűen gazdálkodó termelő jól felfogott érdeke. A nem megfelelő talajélet hatással van a sikeres növénytermesztésre is, hiszen a mikroorganizmusok jelenléte, akárcsak a hasznos gyűrűsférgek és egyéb élő szervezetek fontos szerepet töltenek be a tápanyagok körforgásában.

Alternatívát kínálhat a szármaradványok visszaforgatása éppúgy, mint a hasznos mikroorganizmusok, a baktériumok vagy éppen a szárbontó gombákkal való talajoltás. A növények nem csak gyökéren, hanem lombon keresztül is táplálhatóak, vagyis akár a növényvédős kezelésekkel egy menetben is végezhetünk növénytáplálást.

Mi még a Keszthelyi Egyetemen úgy tanultuk, hogy a humusz értékének megváltoztatása szinte lehetetlen küldetés. Mára bizonyítottá vált, hogy nem is annyira az. Hosszú évek precíz munkájának, megfelelő agrotechnikai  módszerek alkalmazásának és bizonyos mikroorganizmus készítmények használatának köszönhetően a talajélet és annak szervesanyag tartalma növelhető, a humusz szintje pedig újra pozitív irányba mozdítható. Ezen tényezők összehangolt változtatása jobb tápanyaghasznosulást tesz lehetővé.

A Natur Agro Hungária Kft. idén is három termékkel és egy egyedülálló szolgáltatással áll a gazdák rendelkezésére. A Natur Micro talajkondicionáló mellett a Natur Plasma élő algás biostimulátor, valamint a Natur Active komplex lombtrágya szerepel termékpalettánkon. Mind a mai napig egyedi szolgáltatás részünkről a levélanalízis vizsgálatok végzése, amely tiszta és világos képet ad az adott kultúra beltartalmi értékeiről, illetve lehetővé teszi a ténylegesen célzott beavatkozást. 

 

agrotrend.hu 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés