Hírek

1200 milliárd jut vidékfejlesztésre

Beruházásokra kb. 460 milliárd, minőségi rendszerek mezőgazdasági termékekre 10 milliárd, termelői csoportok létrehozására 25 milliárd, az ökológiai gazdálkodásra állatjóléti támogatásokra több mint 40 milliárd, míg kockázatkezelési beruházásokra közel 30 milliárd forintot fordít a kormány – mondta el Dr. Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár egy Hódmezővásárhelyi Agrárfórumon.

A résztvevőket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte. „A következő tervezési időszakban négyezer milliárd forint áll majd a magyar mezőgazdaság rendelkezésére” – jelentette be először, majd hozzátette: „az információ átadás gerince a falugazdász-hálózatra vár, ők azok, akik napi kapcsolatban tudnak lenni a gazdálkodókkal.” Rajtuk kívül minden alternatív csatornát is igyekeznek felhasználni, ilyen a kamara honlapja, a különböző hírlevelek és tájékoztatók is. Kiderült, hogy múlt évben 2400 csoportos tájékoztatást tartottak. Számos kézikönyvet készítettek, több ezer példányban, köztük a zöldítésről is.

Elhangzott, hogy támogatási kalkulátorok érhetők el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján, amelyek képesek kiszámolni – az egyéni adatok megadását követően –, hogy milyen fedett alapú, zöldítési, termelési eszközök és nemzeti támogatások állnak rendelkezésre. A falugazdász-hálózat terheltsége az egységes kérelmek beadásának időszakában jelentősen emelkedni fog. A kamara elnöke ezért minden résztvevőt arra kért, hogy időben vegyék fel a falugazdászokkal a kapcsolatot.

Dr. Viski József „Új vidékfejlesztési irányok 2014-2020 között” címmel tartott előadást, amelyben ismertette a magyar Vidékfejlesztési Program legfontosabb célkitűzéseit, amelyek között szerepel a vidéki munkahelyek megőrzése, fejlesztése, a kisebb gazdaságok differenciált segítése, versenyképesség, és termelési és jövedelembiztonság is. A helyettes államtitkár bemutatta a támogatási típusokat is, valamint az egyes agrárágazatok támogatási mértékét és nagyságrendét. Többek között kiemelten támogatja az állama vízgazdálkodási célú beruházásokat, az állattenyésztés és kertészetek technológia fejlesztését, az erőforrás-hatékonyságot javító beruházásokat, és a kisméretű gabonatárolók létesítését és szárítók korszerűsítését. A kézműves és turisztikai tevékenységet folytató kisgazdák számára, az energiahatékonyság javítására, önkormányzati épületek felújítására, valamint a tanyafejlesztésre is lesznek források elkülönítve. A 2015-ös fiatal gazda pályázat benyújtásának feltétele, hogy a pályázó 40 éves vagy fiatalabb, első ízben indít önálló vállalkozást és szakirányú végzettséggel rendelkezik. A támogatás összege 40 ezer euro. A Rövid Ellátási Lánc tematikus alprogram a termelők együttes piacra jutását célzó koordinált fejlesztési eszköz, melynek célja a piacra jutás megszervezése, előnyeinek együttes kihasználása, pl. közétkeztetés, fizikai piac, e-kereskedelem, vendéglátás. Várhatóan május elejére vagy közepére lesz elfogadott vidékfejlesztési programunk. Ezután valósulhat meg a források megnyitása a gazdálkodók és vidékfejlesztők részére. „Összesen 1200 milliárd fordítható az elkövetkezendő öt évben vidékfejlesztésre.” Beruházásokra kb. 460 milliárd, minőségi rendszerek mezőgazdasági termékekre 10 milliárd, termelői csoportok létrehozására 25 milliárd, állatjóléti támogatásokra több mint 40 milliárd, míg kockázatkezelési beruházásokra közel 30 milliárd forintot fordít a kormány a közel jövőben. Dr. Viski József előadása végén elmondta, hogy a kormány közel négy milliárd forintot fog fordítani a belvízelvezetés megoldására. Lesz külön forrás arra is, amiből a belvíz megtartására lehet pályázni.

Dr. Vásáry Miklós, EU referens prezentációjából kiderült, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikai Rendszere (KAP) 2015-től egy újfajta támogatáselosztási irányzatot hoz létre. A kormány 2020-ig a gazdaság többi szegmense mellett a mezőgazdaságban is a kis- és középvállalkozói szektort, a családi gazdaságokat támogatja. Összesen 2500 milliárd forint áll rendelkezésre a közvetlen termelői kifizetésekre. Minden gazdálkodó számára általános támogatási jogcím a zöldítés, amely a tagállamok számára is kötelező, a zöldítés szabályai alól csak az ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező birtokok jelentenek kivételt. Nemrég véglegesített a magyar kormány és az Európai Unió azt a listát, amely a közvetlen termeléshez kötött támogatásokat tartalmazza. Erre évente több mint ötvenkétmilliárd forintot fizetnek ki a gazdáknak. Összesen tizenkét jogcímre igényelhetnek közvetlen támogatást a földművesek. Megmaradt a következő költségvetési időszakra a kisgazdaságok egyszerűsített támogatása is, amely önkéntes bevalláson alapul, és a keretösszeg tíz százaléka fordítható erre a jogcímre, amely minden közvetlen kifizetést helyettesít.

Kép és szöveg: promenad.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés