Hírek

Várhatóan sokan inkább betárolják terményüket

A baromfisok nagyszabású ellenőrzésekre számíthatnak, átlag alatti a napraforgó ára, töretlenül növekszik a hitelállomány, újabb lendületet vettek a mezőgazdasági beruházások, a késői szüretelésű szőlőért többet fizetnek – ezek voltak a hét agrárhírei.

Létrehozva:

|

Nagyszabású járványvédelmi auditokra számíthatnak a közeljövőben a baromfitartók. A hatósági vizsgálatok célja a madárinfluenza megelőzése, melynek felbukkanására az őszi-téli vadmadárvonulások idején ismét nagyobb az esély. 

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 13 százalékkal csökkent 2017 első fél évében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva, míg a baromfihús-exportunk 17 százalékkal 89 ezer tonnára csökkent. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szokásos havi elemzése szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent augusztusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A dobozos tej kivitele viszont nőtt.

fotó: pixabay.com

Szeptember második hetében megkezdődött a napraforgó betakarítása, az eddigi adatok alapján a termés az aszály miatt nem lesz kimagasló, de az alacsony ár miatt érdemes betárolni a termést. A napraforgó ára most 93 ezer forint tonnánként – tavasszal járt már 100 ezer felett is -, ezért várhatóan sokan betárolnak majd. Az országos, átlagos 3 tonnás hektáronkénti eredményekkel számolva várhatóan 1,8-2 millió tonnás termésmennyiségből marad exportra is, az árak jelentősen alulmúlják az idén tavaszit.

Mernek hitelt felvenni a gazdák, és hatékonyan is használják fel azt! 2013-tól töretlenül növekszik a hitelállomány, 2017 második negyedévére már meghaladta a 655 milliárd forintot. A hitelállomány 2017. II. negyedévére már meghaladta a 655 milliárd forintot, ezen belül az egyéni gazdaságok részesedése csaknem 315 milliárd forint.

fotó: 123rf

A kedvező kamatkörnyezet, a történelmi mélyponton lévő finanszírozási költségek is a fejlesztéseket segítik. Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője szerint az ágazatban gyorsuló ütemű szemléletváltás figyelhető meg, mivel már nemcsak a támogatásokhoz, hanem inkább a piaci viszonyokhoz alkalmazkodnak a gazdálkodók.

Újra lehet iparifa-ültetvények létrehozására pályázni. A 2014-2020-as vidékfejlesztési program mintegy 100 milliárd forinttal kívánja támogatni az erdőgazdálkodókat. A pályázati lehetőségek többsége március végéig már megnyílt, ám az erdőtelepítési támogatás most kibővült egy új célterülettel, az iparifa-ültetvények létrehozásával. Az erdőtelepítési jogcímen belül mintegy ötmilliárd forint áll az erdőgazdálkodók rendelkezésére az iparifa-ültetvények létrehozására, a pályázat a keret kimerüléséig él.

fotó: nak.hu

Furminttal és hárslevelűvel folytatódik a szüret Tokaj-Hegyalján. Mustfoktól függően 100 és 140 Ft/kg árat fizet ki már októberben egy összegben az illatos fajtáért, amely tisztes hasznot biztosít a kistermelőknek. A Grand Tokaj Zrt. Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és állami tulajdonú borászataként idén szeptember 16-ával kezdte meg a szüretet a sárgamuskotály szőlő felvásárlásával. 

Noha kevesebb termett, a tavalyinál is alacsonyabb áron veszik át a burgonyát a termelőktől. De nemcsak a mennyiség lett kevesebb, a minőség is romlott – írja a magyaridok.hu. Míg a háziasszonyok örülhetnek az olcsóbb burgonyának, a termelőknek nem kis bosszúságot okoz, hogy az idén a tavalyinál is alacsonyabb áron veszik át a terményt a felvásárlók. Az áresést ráadásul semmi sem indokolja, a nagy meleg miatt jóval kevesebb krumpli kerülhet a raktárakba, és a minőség is elmarad a megszokottól.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook