Hírek

Három napra a pécsiek előtt is megnyílt a tettyei karsztakna

Szeptember 21. és 23. között a közönség számára is megnyitották a 125 éve működő tettyei karsztaknát, hogy a városlakók bebarangolhassák a Pécs ivóvizének egy részét adó forrás mögött húzódó járatokat.

Létrehozva:

|

Van abban valami különleges érzés, ha az ember olyan helyen sétálhat, ami máskor 4 ezer köbméter víz alatt nyugszik. Ha pedig ehhez még 36 méternyi létramászás, gumicsizmában, sisakban és védőruhában való barlangfelfedezés adja a körítést, az élmény egyenesen életre szóló – számolt be a bama.hu.

Száz pécsi most ebben a kiváltságban részesült, mivel a Tettye Forrásház Zrt. egy ritka alkalmat kihasználva nyílt túrákat szervezett a tettyei karsztaknába. Pécs első vízművét 125 évvel ezelőtt helyezték üzembe a Tettyén, a vízszolgáltató pedig a jubileum tiszteletére megnyitotta az egész évben lezárt és szigorúan őrzött, természetes barlangok összekötésével kiépített víztározót.

Csöngei Adrienn, a szolgáltató sajtóreferense felidézte, hogy a Tettye-forrás kedvező fekvése, kiváló minőségű vize és a felszíni vizeket összegyűjtő, természetes tározóként működő mecseki mészkőüregek miatt ideálisnak bizonyult arra, hogy itt építsék meg a város első vízművét 1892-ben. A tározó azóta is – persze több bővítés és rendszeres karbantartás révén – megbízhatóan szolgáltatja a pécsieknek a forrásvizet. A 36 méter mélyen induló, több üreget és járatot magába foglaló rendszert évente ellenőrzik, idén pedig gépészeti felújítást is végeznek, a munkák előtt pedig leeresztették a tározót. Így a szakembereken kívül, akik évente csak egyszer mennek be, most három napon keresztül (szeptember 21-23. között) azok a szerencsés pécsiek is leereszkedhetnek a mélybe, akik időben helyet foglaltak a szolgáltató munkatársai által vezetett látogatásra.

A látogatók a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület felügyelete mellett szálltak le a hegy gyomrába, hogy szökevényforrásokra vadásszanak a Tettye vizét összegyűjtő barlangban és a kiépített karsztaknában.

agrotrend.hu / bama.hu

Fotó: Tettye Forrásház Zrt.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook