Hírek

Újabb lépés a földadó eltörlése ügyében

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága is tárgyalta a földadóval kapcsolatos törvénymódosító javaslatot.

Létrehozva:

|

Május 19-én Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Nagy István agrárminiszter közösen nyújtották be a Magyar Országgyűlés számára a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló javaslatukat. A törvénymódosítás kezdeményezéséhez Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója is csatlakozott.

Mint Győrffy Balázs fogalmazott, a földadó eltörlésével kapcsolatban indított petíció eredményesnek tekinthető. Magyarország kormánya figyelembe vette a több mint 120 ezer aláírást, és ahogyan eddig is, a gazdák oldalán áll. Fontos mérföldkőnek tekinti, hogy már a gazdasági bizottság előtt is tárgyalhattak a földadó eltörléséről.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett is folyamatosan helyt állnak, a magyar lakosságot folyamatosan jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel látják el, ezért nem plusz teherrel kell nehezíteni munkájukat, hanem segítséget kell nyújtani számukra és köszönettel lenni feléjük. A kormány elkötelezett amellett, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját, és ennek jogszabályban is érvényt szerez, ezt szolgálja a parlamentnek benyújtott javaslat is.

Jakab István kiemelte: a tavaly decemberben indított petícióban azt kérték: "Soha többet földadót"! Magyarország kormánya a gazdaszervezetekkel együttműködve dolgozta ki a törvénymódosító javaslatot, amelyet úgy alkottak meg, hogy a jövőben semmilyen módon ne lehessen megadóztatni a gazdák által művelt és használt földet.

Nyitrai Zsolt szerint a földadó az élelmiszerek drágulását vonja magával, így annak következményei mindenkit érintenek. Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere megtette, hogy földadót vetett ki saját településén. A gazdák félelme, hogy a baloldali önkormányzatok és polgármesterek máshol is követik példáját, ezzel is terhelve a földtulajdonosokat, ezért rendkívül fontos, hogy a földadó lehetőségét teljes mértékben eltöröljék.

agrotrend.hu / NAK

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook