Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Tradicionális desszertjeink hozzájárulnak a magyar értékek bemutatásához

Az országos protokolldesszert-pályázat küldetése, hogy felhívja a figyelmet a különleges desszertjeink tradicionális értékeire – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, csütörtökön a Stefánia Palotában megrendezett gasztrodiplomáciai versenyen.

Az államtitkár kiemelte, az Agárminisztérium elkötelezett abban, hogy a magyar családok asztalára biztonságos, kiváló minőségű élelmiszerek kerülhessenek nap mint nap hazai termelőktől és feldolgozóktól, amelyhez segítséget nyújt a Magyar Élelmiszerkönyv is. Ennek célja, hogy a hazánkban hagyományosan előállított és ismert élelmiszerek jó minőségben készüljenek és a fogyasztók tisztességes tájékoztatást kapjanak a termékek minőségéről és a beltartalmi értékeiről egyaránt – tett hozzá. Szavai szerint a szabályozás segíti a jó minőségű élelmiszerek térhódítását, a gyengébb minőségű élelmiszerek visszaszorítását.


Fotó: Vermes Tibor / AM

A Magyar Élelmiszerkönyv cukrász vonatkozásának előírásai között hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó előírások is megtalálhatóak. A szabályozott termékek között szerepel többek között a Dobostorta, az Esterházy-torta, az Esterházy-szelet, a Rigójancsi, a krémes és a francia krémes is – fejtette ki Nobilis Márton.

A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzeti Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gasztrodiplomáciai desszert-pályázata „a legnagyobb magyart” helyezte középpontba, így az esemény kategóriagyőztes desszertje viselheti Széchenyi nevét – hangsúlyozta Nobilis Márton.

Széchenyi István rendkívüli élete a legnagyobb vállaláson alapult: arra törekedett, hogy nemzetünk szellemi és gazdasági életét is megújítsa. Tetteit, munkásságát még felsorolni is nehéz, elég szűkebb környezetünkre, az agráriumra gondolnunk, amely számtalan szálon kötődik a tevékenységéhez – fűzte hozzá az államtitkár.

Emlékeztetett, Széchenyi álmodta meg a Magyar Tudományos Akadémiát, hívta életre az első mezőgazdasági bemutatót – amelynek ma az OMÉK az utódja -, támogatta a lótenyésztést és segítette a mezőgazdaság modernizációját.

Nobilis Márton kitért arra is, a desszertek elkészítése során az alapanyagok magas minősége megkerülhetetlen. A megmérettetés résztvevői minden összetevőben egyedi, különleges és magyar, a nemzeti jegyeinket is magában hordozó műveket alkothatnak.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés