Hírek

Tíz hektárig lehet könnyített feltételekkel földet vásárolni

Nagy lépést tesz a kormány a hazai birtokrendszer tulajdoni hátterének rendezése felé. Az Ország­gyűlés elé terjesztett törvényjavaslat szerint 2021. január elsejétől állami tulajdonba kerülnek a termelőszövetkezetek által korábban használt földterületek. Az érintett részarány-tulajdonosok pedig aranykoronánként ötvenezer forintos kártalanítást vehetnek igénybe.

Létrehozva:

|

Több mint húsz év után végre lezárulhatnak a részarány-földkiadási eljárások. Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat szerint azok a földrészletek, amelyekre jelenleg termelőszövetkezeti földhasználati jog van bejegyezve, 2021. január 1-jén az állam tulajdonába kerülnek. A jogalkotók ugyanakkor azokról sem feledkeztek meg, akiknek máig kiadatlan részaránytulajdonuk van valamely szövetkezeti területben – írja a Magyar Nemzet.

fotó: wikipedia

Az érintettek – jogosultságuk szerint – aranykoronánként ötvenezer forintos kártalanításra tarthatnak igényt. Fontos ugyanakkor, hogy a kártalanítás megfizetése nem automatikus, hiszen a részaránytulajdon nyilvántartására szolgáló szövetkezeti különlapokon szereplő adatok sok esetben elavultak vagy hiányosak. Így az érintettek felkutatása is számos nehézségbe ütközne.

Ezért a kártalanítás iránti kérelmet a tulajdonosoknak kell benyújtaniuk az ingatlanügyi hatósághoz. A törvényjavaslat indoklása szerint ezzel rövid időn belül a teljes részarány-földkiadási folyamat lezárható, így nyugvópontra juthat egy olyan folyamat, mely a jelenlegi szabályozás alapján még hosszú évekig eltartana.

A javaslat emellett 14 törvényt is módosít, a rendelkezések egyebek mellett egyszerűsítik a földforgalmi szabályozást és lehetővé teszik a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítását. Az agráriumot hosszú évek óta gúzsba kötő osztatlan közös tulajdon felszámolását alaposan felgyorsíthatja, hogy a gazdálkodók az eddigi három hektár helyett mostantól tíz hektárig nyilvános pályáztatás vagy árverés nélkül vásárolhatnak állami földet.

A területi korlát megemelésével számos osztatlan közös tulajdonnal érintett – így nehezen hasznosítható – terület állami kézben lévő hányadát szerezhetik meg a tulajdonostársak. A Földet a gazdáknak! program tapasztalatai szerint a gazdálkodók körében nagy az igény a tíz hektár alatti birtokokra.

A számos módosítást tartalmazó csomag emellett megerősíti a helyi földbizottságok szerepét is. Az adásvételek során a földhivatalnak ezentúl a megismételt ügyekben is kötele­zően ki kell kérnie a testület állásfoglalását. Ezzel a bíróságok már közvetve sem változtathatják meg a helyi gazdák döntését.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook