Hírek

Tevékenységeink eredménye a gyümölcs

Országszerte szokás, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén kell oltani, szemezni a fákat.

Létrehozva:

|

Az őshonos gyümölcsfajták megmentőjének, Kovács Gyulának a pórszombati, Medes-hegyi kertjébe gyűltek össze szerte Kárpát-medencéből mindazok, akiknek fontos a természet ébredése, amelyet Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kötnek – olvasható a zaol.hu-n.


A gyenesdiási dalárda a Himnuszt énekli az ünnepség nyitányaként – fotó: Győrffy István

Erről beszélt a gyümölcsoltó nap megnyitásán Pál Zoltán csesztregi plébános, aki elmondta, hogy a katolikus hívő emberek ezen a napon emlékeznek az angyali üdvözletre, arra, amikor Gábriel arkangyal megvitte Szűz Máriának a megtestesülés örömhírét. Országszerte szokás, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén kell oltani, szemezni a fákat, ezt mutatták be a Medes-hegyen is.

– Legszebb magyar szavunk a gyümölcs, amely a tevékenységeink eredménye.

A szerelemé a gyermek, amely tovább viszi életünket, a természet hozadéka pedig a gyümölcs, amely a táplálékunk – mondja Kovács Gyula Közép-Európa legjelentősebb őshonos gyümölcs génbankjának létrehozója, a Tündérkert mozgalom életre keltője.

Ennél jóval többről volt azonban szó most Medes-hegyen, hiszen a csepergő eső ellenére megjelent több száz résztvevő nemcsak az oltásról hallhatott, hanem az ősi gyümölcsfajták megőrzésének, átmentésének fontosságáról, továbbá szokásaink hagyományaink átörökítéséről is. A szlovákiai Zsigárdról egy autóbusznyi diák elhozta azokat a kis oltványokat, amelyeket nekik sikerült életre kelteni.

Az eseményről bővebben ide kattintva tudnak olvasni.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook