Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Szomorú rekord a magyar koronavírus-járványban

Egy nap alatt 1293 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 33 krónikus beteg. Egyre növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma.

Fotó: wikimedia

Péntekre a járvány kezdete óta 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, miután 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19) – írja az Infostart. Az egy nap alatt elhunyt 33 – krónikus – betegre vonatkozó adat az eddigi legmagasabb szám tavasz óta. Az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő, 754-gyel több a csütörtökinél. Az aktív fertőzöttek 32 százaléka (9348 fő), az elhunytak 42 százaléka (460 fő), a gyógyultak 30 százaléka (3997 fő) budapesti.

Kórházi ápolásra 87-tel több, 1642 koronavírusos beteget szorul, közülük 171-nél kell lélegeztetőgépes kezelést alkalmazni (plusz 4 fő). Budapesten 279 új fertőzöttet találtak. Pest megyében egyre gyorsít a járvány, 248 az új betegszám egy nap alatt.

Fejér megyében 42,
Komárom-Esztergom megyében 52,
Győr-Moson-Sopron megyében 75,
Veszprém megyében 43,
Vas megyében 55,
Zala megyében 47,
Somogy megyében 25,
Baranya megyében 48,
Tolna megyében 32,
Bács-Kiskun megyében 54,
Csongrád-Csanád megyében 56,
Békés megyében 28,
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 19,
Hajdú-Bihar megyében 31,
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 46,
Heves megyében 27,
Nógrád megyében 43,
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 46 új fertőzött embert regisztráltak.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

 

Az operatív törzs jelenleg 52 óvodában és 22 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 185 osztálynál és 10 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

  • Hatósági házi karanténban 22 656 személy tartózkodik.
  • A mintavételek száma 871 417-re emelkedett.

A központi tájékoztató oldalon figyelmeztetnek, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

  • A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.
  • Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.
  • Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését.

Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés