Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Egyre inkább elterjed a mezőgazdaságban a robotika

Az adatalapú digitális technológiák alkalmazása és a technológiai eszközök széles körű használata lehetőséget biztosít a robotikának és a mesterséges intelligencia mezőgazdasági hasznosításának. A koronavírus-járvány ráadásul még inkább ebbe az irányba terelte a fejlődést.

Bár a digitális fejlesztések más ágazatokkal összevetve eddig lassabb ütemben haladtak az agráriumban, az Agrárgazdasági Kamara augusztusi elemzése szerint a vírusjárvány következtében most új lendületet vehetnek és felgyorsulhatnak a jövőben. Hazánkban már jelen van az adatalapú technológiák használata, az úgynevezett „mezőgazdaság 4.0", amelyben kiemelt szerepet kap az adatokból kapott információk beépítése a termelési folyamatokba" – mondta Tresó István, a K&H Bank Agrárfejlesztési főosztályának vezetője – írja az Origo.

Fotó: AFP

Hozzátette: „Lassan minden új forgalomba kerülő gép képes az adatgyűjtésre, és a már meglévő eszközök is átalakíthatóak ennek az igénynek megfelelően. Kihasználtságuk viszont egyelőre nem haladja meg a 25-30 százalékot, és a termelés során begyűjtött adatok kiértékelése sem működik még megfelelő szinten, így van még hova fejlődni".

A robotika jövőbeli súlyát jelzi, hogy a mezőgazdasági robotgyártó Naio Technologies szerint

A MEZőGAZDASÁGI ROBOTOK GLOBÁLIS PIACA 2025-RE ELÉRI A 25 MILLIÁRD DOLLÁRT (MINTEGY 7800 MILLIÁRD FORINTOT.

A robotok elsősorban a vetést, ültetést, öntözést segítik, de az állattenyésztésben is dolgoznak például fejőrobotok. Hazánkban még nem jellemző ezek elterjedése. Ám ez hamar megváltozhat: a Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő

BEDROCK.FARM NEVű STARTUP PÉLDÁUL OLYAN TECHNOLÓGIÁT DOLGOZOTT KI, AMELY EGY AUTOMATIZÁLT MEGOLDÁS RÉVÉN EGÉSZ ÉVBEN KÉPES NÖVÉNYEKET ELőÁLLÍTANI; A GRAIN MONITOR STARTUP OKOS GABONASZONDÁT FEJLESZTETT KI; AZ OKOSFARM NEVű HAZAI STARTUP CÉG PEDIG EGY SPECIÁLIS TÁVFELÜGYELETI RENDSZERT ALKOTOTT MEG.

Ahhoz, hogy a technológiákat hatékonyan használjuk, szükség van az idősebb generációk szakmai tapasztalatára, ahogy a fiatal szakemberek digitális képességeire is" – tette hozzá az agrárszakember.

agrotrend.hu / Origo / agroinform

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés