Hírek

Szentjánosbogár rajzás

Amikor a nyár kezdetét veszi, akkor esedékes az egyik legszebb, leglátványosabb bogárrajzás is, ami hazánkban látható. Ez pedig nem más, mint a szentjánosbogár rajzása. Rendkívül látványos és hihetetlenül szép közelről szemlélni a bogarak fényjátékát. A 2015 év bogara is a szentjánosbogár volt, talán közrejátszott ebben ez az érdekessége is.

Létrehozva:

|

Hazánkban csupán három faja található meg, abból a közel 2000 fajból, ami létezik Földünkön – írja cikkében a szeretemamezogazdasagot.hu.

Tudnivalók a szentjánosbogárról

A szentjánosbogarak közepes méretű (5–16 mm), gyengén kitinpáncélos bogarak. Potrohuk utolsó három szelvény hasoldalán találhatók a világítószerveik, ezek adják a látványos fényjátékot a sötétben.

Innen ered a neve

A magyar neve Keresztelő Szent Jánoshoz fűződik. Egyes teóriák szerint Szent János napjának estéjén, azaz június 24-én a földben rejlő kincs, tűzláng felcsapódásával jelzi a helyet, ahol található. Azaz ahol a láng felcsap, pontosan ott megtalálható a földben a kincs. Ez a láng a szentjánosbogár fénye tulajdonképpen.

Kevésbé népies magyarázata a dolognak az, hogy Szent Iván napja körül kezdi meg a szentjánosbogár a rajzást, röpköd és világít tömegesen, egyszerre. Szent Iván éjszakáját, nyárközép éjszakájának is nevezik, ami június 23-áról 24-ére virradó nap. Keresztelő János egyházi napja és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapja ekkor van. Korábban a csillagászati nyár kezdete is ekkorra esett.

Fotó: wikimedia

Hogyan tud világítani a szentjánosbogár?

Kémiai úton jön létre a fényük. Sárgászöldhöz lehetne a színét hasonlítani leginkább. Ehhez a látványos reakcióhoz víz, oxigén, luciferin és egy luciferáz nevű enzim szükséges. Ha a reakció megtörténik, világít a bogár, ha pedig a rovar megszakítja az oxigénfelvételt, a fény kialszik.

Hol keresd a rajzást?

Arborétumokban, erdőkben, nyugodt tisztásokon, nemzeti parkokban lehet megfigyelni ezt a látványos jelenséget. De a szentjánosbogarak kedvelik a nyirkosabb erdőket, alföldi mocsaras, lápos helyeket és kertek lakóiként is lehet gyakran látni őket, ahol mésztartalmú a talaj és háborítatlan. Sok helyen igazi látványosságként kezelik, és külön ezért nyitva tartanak éjszaka a létesítmények, hogy mindenki megcsodálhassa szépséges rajzásukat egészen közelről.

agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook