Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Stratégiai kérdéssé vált az önellátottság további növelése. Heti hírösszefoglaló

Indul a hazai gyümölcsszezon. Lesz elég paprika és paradicsom idén itthon. Hamarosan kezdődik az aratás: jó termésre van kilátás. A háború okozta ellátáshiánytól Magyarországnak nem kell aggódnia. A kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon. Heti hírösszefoglaló.

Érik a cseresznye: hol találhatók „Szedd magad” helyszínek? – A héten már megkezdődött a fő fajták érése, mutatjuk, hol találhatók „Szedd magad” cseresznyéskertek Magyarországon.

Az egyik legjobb befektetés a mezőgazdaság! (videó) – A hódmezővásárhelyi kiállításon beszélgetett Mátrai Zoltán Bram Schuittal, a GMP+ kereskedelmi igazgatójával valamint Dik Wolters fejlesztési vezetővel.

Nem érheti hátrány a magyar gazdákat a harmadik országból beérkező import termékek miatt – Az európai gazdáktól megkövetelt szigorú termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre – közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 13-i ülésén Luxemburgban.

30 éve a takarmánybiztonságért (videó) – A hódmezővásárhelyi kiállításon beszélgetett Mátrai Zoltán Bram Schuittal, a GMP+ kereskedelmi igazgatójával valamint Dik Wolters fejlesztési vezetővel.

Folyamatosan igényelhetőek a lovassporthoz kapcsolódó támogatások– A Magyar Lovassport Szövetség felhívásai év végéig érhetőek el.

Átadták az egyedülálló panorámát nyújtó Somoshegyi kilátót – Idén újabb jelentős ökoturisztikai fejlesztések indulhatnak el a magyar erdőkben, ennek egyik állomása a kedden átadott Somoshegyi kilátó, ahonnan új szemszögből szemlélhetjük a Balatont a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig. A SEFAG Zrt. kezelésében lévő, 46 millió forintos támogatásból épült, 16 méter magas fakilátó Balatonberényben, a 76-os főút mentén várja a természetjárókat.

Nagy István: Stratégiai kérdéssé vált az önellátottság további növelése – Az élelmezésbiztonság megerősítése és az önellátottság további növelése stratégiai kérdéssé vált. Az agrártárca minden intézkedésének alapvető célja az, hogy növelje a magyar élelmiszerek arányát a kereskedelmi láncok kínálatában – nyilatkozta a hirado.hu-nak Nagy István agárminiszter, akivel többek között az élelmiszerválságról, a háború hatásairól, valamint a hazai vízgazdálkodásról is beszélgettünk. Nagy István lapunknak kifejtette, hogy a gazdák társadalmi megbecsültsége ma sokkal nagyobb, mint a koronavírus-járvány előtt volt, mindemellett egyik legfontosabb feladatának tartja az agrárium presztízsének további növelését.

Szakmai továbbképzés az erdészeti szakszemélyzetnek – Az arra jogosult erdészeti szakszemélyzetnek 2022. második félévétől kötelező kiegészítő képzésen kell részt vennie – közölte az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkársága.

Új talajvédelmi kiadványt készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – Egy korábbi, a hazai talajok állapotával foglalkozó kiadványt frissítettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A dokumentum aktualizált formában mutatja be a magyarországi talajok állapotát, áttekinti a szerves- és műtrágya-kijuttatás mértékét, kiemeli a talajbiológia fontosságát, valamint láttatja a talaj védelmét és megőrzését szolgáló, jelenleg is zajló lépéseket. Képet ad továbbá a mezőgazdasági területekre kijuttatott tápanyagok hatóanyag-mennyiségéről is, mind hazai, mind európai viszonylatban.

Indul a hazai gyümölcsszezon – Zöldség- és Gyümölcsnap – Immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Friss Csapat program részeként június 17-ére a Zöldség- és Gyümölcsnapot. A cél változatlan, felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségére egészségünk szempontjából, valamint a gyümölcsszezon beköszöntével népszerűsíteni a hazai agrárium szezonális termékeit.

Lesz elég a kedvenc zöldségeinkből – Lesz elég paprika és paradicsom idén itthon, és a minőség is sokkal jobb lesz, mint tavaly – fogalmazott az InfoRádiónak az alapvetően szentesi termelőket tömörítő DélKerTÉSZ szövetkezet elnöke. Nagypéter Sándor a többi között arra is felhívta a figyelmet, hogy a termelési költségek egy év alatt 30-40 százalékkal növekedtek.

Hamarosan kezdődik az aratás: jó termésre van kilátás – Kivárás és bizonytalanság. Ez jellemzi a hazai gabonapiacot a hamarosan kezdődő nyári betakarítás előtt, mert az orosz-ukrán háború miatti drasztikus áremelkedés akár fel is boríthatja a keresleti-kínálati viszonyokat.

Nagy István: Az áremelkedésnek itt és most vége van – Nagy István agrárminiszter a Spirit FM Exkluzív műsorának vendége volt, ahol a gabona- és árpatermelés volt terítéken. Biztosított mindenkit, hogy a háború okozta ellátáshiánytól Magyarországnak nem kell aggódnia.

Tovább drágulnak júliustól a pékáruk – A kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon, a fehér kilójáért már májusban átlag 577 forintot kértek. 47%-kal többet, mint egy évvel korábban.

AGRO7 – az agrárvilág legfontosabb hírei (videó) – Nem érheti hátrány a magyar gazdákat az importtermékek miatt, mondta a mezőgazdasági és halászati tanács ülésén Nagy István agrárminiszter. Tej világnapi rendezvényen vett részt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az egyik legjobb befektetés a mezőgazdaság, mondta Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója, a pénzintézet pódiumbeszélgetésén. Törökszentmiklóson járt a KWS repcehatár videósorozata. Olajlen szakmai bemutatót tartott a Gabonakutató Nonprofit Kft.

https://www.agrotrend.huhttps://agrotrend.hu/wp-content/uploads/2023/08/46d5f2b197c5012c01f49005a7a7884e886e4f12_fhd_1920_w3h2.jpg

Megkezdődtek a Levendula Hetek programjai Tihanyban – Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a megnyitón a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak a levendulakultúra újjáélesztésében vállalt szerepére utalva hangsúlyozta: a nemzeti parki igazgatóságok feladata már messze túlmutat a védett fajok és élőhelyek megőrzésén, olyan tevékenységeket is felvállalnak, mint a hagyományos gazdálkodási módok, régi népszokások ápolása.

Nyomás alatt a gabonafeldolgozók – Emberemlékezet óta nem látott piaci bizonytalanság előzi meg idén az aratást. Bár a termény ára hagyományosan a betakarításkor a legalacsonyabb, ebben a szezonban rekordáron indulhat meg a kereskedés az új terménnyel. Az árakat tovább növelheti, hogy a termelők nincsenek eladási kényszerben, míg a feldolgozóiparnak nagy szüksége van az alapanyagra, a készleteik ugyanis fogytán vannak. A Gabonaszövetség szerint az idén mindenki óvatosan vásárol majd, a drágulás pedig a kész termékek árában is tükröződik majd.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés