Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Ragaszkodnak a beruházásokhoz a gazdák

Mintegy 3126 milliárd forint értékű támogatói okirat született a 2014 és 2020 közötti Vidékfejlesztési programban. A nyertes pályázatok közül eddig csupán 71 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósításáról mondtak le a kedvezményezettek, míg a beruházások átütemezését 515 milliárd forint értékű támogatási okirat esetében kérelmezték az irányító hatóságnál – olvashatjuk a Magyar Nemzet hírportálon.

Bár a legtöbb gazdálkodó és élelmiszeripari vállalkozás már a nemrég bejelentett, új vidékfejlesztési program pályázatait várja, még az eredetileg 1350 milliárd forintos kerettel meghirdetett, 2014 és 2020 között zajló Vidékfejlesztési program sem zárult le. Az elmúlt években jelentős érdeklődés kísérte a programot, számos pályázat esetében többszörös túljelentkezést tapasztalt az irányító hatóság. A kormány döntésének nyomán az eredeti keretnél jóval magasabb összegben fogadott be támogatási igényt a hatóság.


Fotó: Magya Nemzet / Kurucz Árpád

Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy 2016 óta összesen 3126 milliárd forint értékben adtak ki támogatói okiratot a 2014–2020 közötti Vidékfejlesztési programban.

A források jelentős részét már ki is fizette a Magyar Államkincstár a nyertes pályázóknak, az elmúlt években történt áremelések miatt azonban számos esetben volt szükség a támogatási kérelmek módosítására. Ismeretes, a kormány – elsősorban az építőiparban látható drasztikus áremelkedések miatt – lehetővé tette, hogy a pályázatok nyertesei az eredetileg vállalt határidő helyett később valósítsák meg a vállalt beruházásokat. Ezzel sok esetben sikerült elkerülni azt, hogy a megnövekedett költségek miatt meghiúsuljanak a fejlesztések.

A tárcavezető válasza szerint 2022 október végéig a vidékfejlesztési programban összesen 4408 pályázat esetében – összesen 515,2 milliárd forint értékben – éltek a kedvezményezettek a megvalósítási határidő meghosszabbításának lehetőségével, illetve nyújtottak be kimentési kérelmet.

Ez utóbbira abban az esetben volt szükség, ha a pályázók a támogatói okirat hatályba lépésétől számított 12 hónapon belül nem tudták kezdeményezni a támogatás igénybevételét, illetve a kifizetési igénylés benyújtásával a megítélt támogatás legalább tíz százalékának felhasználását nem tudták igazolni. A legtöbb határidő-módosításra vonatkozó kérelem azon pályázatok esetén érkezett be a kincstárhoz, amelyek valamilyen építést tartalmaznak.
A ténylegesen meghiúsult pályázatok száma ennél jóval alacsonyabb.

Nagy István tájékoztatása szerint 2016 óta mind­össze 71,3 milliárd forint támogatási összegű pályázat esetén nem nyújtottak be kifizetési kérelmet a nyertesek.

Mivel a vidékfejlesztési programon belüli kötelezettségvállalás mértéke jóval meghaladja a program eredeti keretét, ezért forrásvesztéstől a meghiúsult vagy félbemaradt pályázatok ellenére sem kell tartani. A 2020-ig szóló program összes uniós forrását fel tudta használni a hazai agrár-élelmiszeripar.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet, Köpöncei Csilla

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés